Skandal hakemlerle Süper Lig zor biter!

Skandal hakemlerle Süper Lig zor biter!

Süper Lig’de daha ikinci yarının ilk haftası olmasına rağmen yapılan fahiş hakem hataları haftaya damgasını vurdu

İlk yarıda olduğu gibi devam eden kötü yönetimler, zirve yarışının ve düşmeme mücadelesinin giderek kızışacağı önümüzdeki haftalarda ortalığı yangın yerine çevireceğini gösterdi.

Spor Toto Süper Lig’de ilk yarıda çokça yaşanan hakem rezaletinin ikinci yarının daha ilk haftasında devam etmesi, kulüpleri, eski hakemleri ve futbol otoritelerini isyan ettirdi. Özellikle Alper Ulusoy’un kendisine bu hafta en düşük puanı aldıran Eskişehirspor-Fenerbahçe maçındaki inanılmaz hataları, “Bu hakemlerle lig çok zor biter. Yabancı hakem düşünülmeli” dedirtti. İlk yarıda en çok Trabzonspor’u yakan hakem hataları ikinci yarının ilk haftasında da kendini gösterdi. Zirve yarışını yakından ilgilendiren Eskişehir-Fenerbahçe maçında Alper Ulusoy’un alakası olmayan pozisyonda penaltı çalması, Mehmet Topal kart görmesi gerekirken, Eskişehirli Alpaslan’ı oyundan atıp takımı 10 kişi bırakması haftaya damgasını vurdu.

Artık kibarcamız yok

Hakemin yönetimine öfkelenen Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan, “Böyle bir rezalet olamaz. Böyle penaltı olamaz. Mehmet Topal benim oyuncumun ayağına basıyor, benim oyuncum kırmızı kart görüyor. Kuddusi Müftüoğlu’na ‘bu iş böyle yürümez’ dedim. Böyle bir şey olamaz. Kınıyorum, nefret ediyorum. Böyle bir olay, emeğine yazık futbolcularımın. Defalarca kibarca konuştum. Koca bir camianın emeğini göz ardı edemezsiniz. Bundan sonra kibarcamız yok”  diyerek zehir zemberek ifadelerle hakeme isyan etti.

M. Topal uyarmış

Bu arada Eskişehir’den Alpaslan’a çıkan kırmızı kart sırasında Mehmet Topal’ın hakem Alper Ulusoy’a “Hocam bu pozisyonda bir şey yok, burada sarı kartlık bir şey yok” dediği ortaya çıktı. Ancak Ulusoy kararını değiştirmedi ve Eskişehir 64. dakikada 10 kişi kaldı. Alper Ulusoy’un pozisyonu yaşayan Mehmet Topal’ın sözlerine rağmen kartları çıkarması; bu pozisyondan önce yaşanan verdiği ve vermediği penaltı pozisyonlarının etkisinde kaldığı şeklinde yorumlandı.

En düşük puanını aldı

Eskişehir-Fenerbahçe maçında verdiği hatalı kararlar, hakem Alper Ulusoy’u bir anda hedef tahtasına oturttu. TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in, maçın hemen ardından MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’nu arayarak, “Derhal gerekeni yapın” dediği iddia edildi. Müftüoğlu, Alper Ulusoy ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kendisi sezonun en düşük puanını aldı. Bu nedenle dinlendirilecek” diye konuştu. Ulusoy’a 7.4 puan verildiği, düşük puanı nedeniyle uzun süre görev alamayacağı belirtildi.

Çalımbay sahayı terketti

Bu hafta hakem krizi sadece Eskişehir-Fenerbahçe maçından ibaret değildi. Kasımpaşa-Gaziantep maçında teknik direktör Rıza Çalımbay’ı sahayı terketmesine neden olan olay 41. dakikada yaşandı. Kasımpaşalı Titi’nin ceza sahası içinde Chibuike’ye yaptığı müdahalenin ardından Hakem Tolga Özkalfa penaltı noktasını gösterdi. Bu karara sinirlenen Çalımbay, bir süre itiraz ettikten sonra penaltı atışını izlemeden sahayı terk ederek soyunma odasına yöneldi. Çalımbay, hakem hatalarından artık sıkılmaya başladıklarını belirterek, “Protesto için sahayı terkettim. Aleyhimize yapmadıkları hata kalmadı. Hakem arkadaşlarımızdan bundan sonraki maçlarda da çok korkuyoruz. En büyük rakibimiz hakemler. Eğer Kasımpaşa’yı ligde istemiyorlarsa ona göre davranalım, oynayalım” diye konuşmuştu.

Kurban biz olduk

Bursa-Trabzon maçı sonrasında da bordo-mavili takımın teknik direktörü Sadi Tekelioğlu’nun Serkan Çınar’a isyanları vardı. 2-0 öne geçtikleri maçı 4-2 kaybeden Trabzonspor’da, Timsah Arena’da ilk kez maç oynanmasına gönderme yapan teknik direktör Tekelioğlu, “Biliyorsunuz stat açılışlarında kurban kesilir. Bu açılışta kurban biz olduk” diyerek hakemin yönetimine isyan etmişti. Kulüpler ve teknik adamlar kadar hakem yönetimlerini eleştirenler arasında eski MHK Başkanları da vardı. Eski MHK Başkanlarından Bülent Yavuz, “Hakemler seminerde lay lay lom” yapmış diyerek ağır ifadeler kullanırken, Mustafa Çulcu ise hakemlerin MHK’ye güvenmediği için kötü maç yönettiği görüşünü savundu.

‘Sebep ahbap çavuş ilişkileri’

Eski hakem Serdar Tatlı’ya göre bu durumun en önemli sebebi “Ahbap çavuş” ilişkileri. Hakem camiasını çok yakından tanıyan Tatlı’nın görüşleri şöyle: “Mevcut Merkez Hakem Kurulu içerisinde başkan Kuddusi Müftoğlu’na yardım edecek, düşünce ve fikir anlamında katkı sağlayabilecek üye sayısı az. Bu da kurullar oluşturulurken rastgele isimlerin, yani Süper Lig’de derbi ve zor sayılabilecek maç yönetmemiş isimlerin gerek siyasi, gerekse de kulüplerle ilişkileri iyi olan kişilerin bu listelere alınmış olmasından kaynaklanıyor. Yani tam bir ahbap-çavuş ilişkisi. Türkiye’de özellikle FIFA listesinin oluşmasında doğru tespitler yapılmadığını düşünüyorum.  Zor sayılabilecek maçları yönettirmeden derbi müsabakalarında göstereceği performansa bakmadan sırf İngilizce biliyor diye kadroyu oluşturmak diğer hakemler arasında da büyük bir güvensizliği beraberinde getiriyor. Bu yıl da Alper Ulusoy örneğini verebiliriz. Osmanlı-Beşiktaş maçından sonra Alper Ulusoy’un yönetimi ile ilgili MHK’ye çok net ve açık yaptığım öneri arşivlerde mevcut. Aynı Alper Ulusoy bugün federasyonu da, MHK’yı da en zor duruma düşüren isim haline geldi. Federasyon bu süreçte yeni bir MHK mi atar, başka bir şey mi yapar bilemem. Buna önlem alacak olan elbette TFF’dir.”

 

Aydın İşleyen