İşte tartışılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni. Kaldırılacaksa bu maddeler kaldırılacak

İşte tartışılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni. Kaldırılacaksa bu maddeler kaldırılacak
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşme. Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Sözleşme, Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin geçişini sınırlar. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni de merak ediliyordu. İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni.

İşte tartışılan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni. Kaldırılacaksa bu maddeler kaldırılacak

Türkiye’de son dönemde en çok tartışılan konuların başında da boğazlar konusunda Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgili Montrö Boğazlar Sözleşmesi oldu. Son yaşanan gelişmelerin ardından vatandaşlar Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemini merak etmeye başladı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936''da imzalanan ve Türkiye''ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşme. Sözleşme, Türkiye''ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Sözleşme, Karadeniz''e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin geçişini sınırlar.

SAVAŞ GEMİLERİNİN GEÇİŞİNİ DÜZENLEME HAKKI VERİR

Montrö Antlaşması, Türkiye’nin milli çıkarlarını kapsar. Montrö Boğazlar Sözleşmesi, tıpkı Lozan Barış Antlaşması gibi Türkiye açısından vazgeçilmez niteliktedir. Sözleşme, Türkiye''ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, Türkiye''ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir.

İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tam metni:

 

İlgili Haberler