Topraksız ortamda bitki yetiştiriyorlar

Topraksız ortamda bitki yetiştiriyorlar
Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nde, su kültürü koşullarında kuraklığa ve tuzluluğa karşı dayanıklı bitkiler üretiliyor.

SÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, hiç toprak kullanılmadan buğday, arpa, fasulye, kavun, karpuz, havuç, mısır, soya ve domates gibi bitkileri laboratuvar ortamında besin takviyeli su içerisinde yetiştirdiklerini söyledi. Hamurcu şöyle konuştu: “Doğal şartlarda 4-6 ay, serada ise 3-4 ayda yetişen bir ürün, led ışıklarla donatılmış hidroponik ortam olarak adlandırdığımız ’su kültürü’koşullarında 3 hafta gibi kısa sürede yetişebiliyor. Kontrollü koşullarda çok kısa sürede yetişen, kuraklık ve tuzluluk gibi stres koşullarında test edilen bitkilerden elde edilen veriler, ıslah çalışmaları için bilimsel altyapı oluşturabilir. Yaptığımız bu işlemlerde, bitkilere gün ışığı yerine yapay ışık kaynağı kullanıyoruz ve bu ışık kaynağını led ışıklandırma sistemiyle sağlıyoruz. Bitkinin istediği ışığı, istediği renkte verdiğimiz bu ortama, Türkiye’de bir ilk diyebiliriz. Bitkiyi yerinden hiç oynatmadan su kültürü şartlarında büyütüyoruz.”