Adliyede tayin furyası

Adliyede tayin furyası
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanır atanmaz, "Esaslı bir değişiklik yapacağım. Onu da bekleyin.

Adliyede tayin furyası

Buraya geldiğimiz de belli olsun" ifadesini kullanan Hadi Salihoğlu, adliyede önemli değişikliklere imza attı. Yeni talimata göre teknik ve fiziki takip talebinde bulunan savcılar artık tek başlarına mahkeme kararı alamayacak. Yeni kurulan Teknik Büro, savcının bu talebini değerlendirecek ve daha sonra uygun görülürse talep mahkemeye gönderilecek. Ayrıca örgütlü suç kapsamında gelen evraklar direkt savcılara verilmeyecek. Evrakları Başsavcı vekilleri inceledikten sonra uygun olan savcıya verecek.

Hadi Salihoğlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmasının ardından köklü bir değişikliğe imza attı. 115 hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Baktıkları dosyalar ellerinden alındı. Yeni Başsavcı 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe konan çalışma talimatını da değiştirdi. Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Soruşturma Bürosu ile Malvarlığına Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu kapatıldı. Bu iki büro Genel Soruşturma Bürosu adı altında birleştirildi.
Başsavcı Hadi Salihoğlu Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, Kaçakçılık- Nakrotik Suçlar Soruşturma Bürosu ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nu da tek çatı altında toplandı. Yeni kurulan birime 'Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu' adı verildi. Bu büro ayrıca, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda düzenlenen suçlara da bakacak. Başsavcı Salihoğlu bürolara gelen evraklardan, 'örgütlü suç kapsamında' olan evrakların doğrudan savcılara gitmesini de yasakladı. Yeni talimata göre Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na gelen evraklardan 'örgütlü suç kapsamında olanlar' otomatik tevziye tabi tutulmadan önce ilgili Cumhuriyet Başsavcı vekili tarafından incelenecek, bürodaki cumhuriyet savcısına bizzat başsavcı vekili tarafından verilecek.Başsavcı Salihoğlu, 'Teknik Büro' adında yeni bir büro da kurdu. Yeni talimata göre, savcı teknik ve fiziki takip istemini Teknik Büro'ya iletecek ve gerekçelerini de açıklayacak. Teknik büro bu talebe "uygun" derse, talep mahkemeye gönderilecek.