10 adımlık ekonomi paketinin ana hatlarını açıklandı

10 adımlık ekonomi paketinin ana hatlarını açıklandı
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bugün gerçekleştirilen basın toplantısında "Yeni Yatırım Reform Paketi"ni açıkladı. Yeni Yatırım Reform Paketinin uygulamaya girmesiyle birlikte damga vergisi iptal edilerek bir dönem sona ermiş olacak.

Hükümet milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiren ve ekonomide devrim yaratacak yeni yol haritasını netleştirdi.

Buna göre, Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık verilecek. Kıdemde "sıfır mağduriyet" politikası benimsenirken, 30 gün esası korunacak. Turizm de ihracat sayılacak, kritik sektörlere "kişiye özel teşvik" verilecek. Stratejik sektörlerde "ilelebet vergi tatili"nden teknolojik yatırımlarda mühendislerin yükünü devletin üstlenmesine kadar bir dizi destekleyici adımlar atılacak. Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı kredilendirecek.

İşte Canikli'nin konuşmasından notlar;

* Nitratlı gübreye yasak getirildi. Şu an stoklarda 280 bin ton nitratlı gübre bloke edilmiştir. Bu konu ile ilgili altyapı çalışması da devam ediyor. 2017 Şubat ayına kadar yasak devam edecek bundan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacak.

* 280 bin ton satışı yasaklanan gübre ancak bir mağduriyet olması mümkün değil, düşünülemez. O muhafaza ediliyor. Zaten satışların en düşük olduğu dönem. 1,5 milyon ton satıştan 280 bin ton kalmış. Herhangi bir mağduriyet söz konusu değil. İzin verilseydi şubata kadar zaten belki satılamayacaktı.

"ALIMLAR DEVAM EDECEK"

* Kırmızı et üretimi yıllık 1 milyon 150 bin ton. Yaz aylarında tüketim artışı oluyor. 15 bin 500 ton kırmızı et ihlali için çalışma sürüyor. Fiyatların bu ayalrda artmaması için çalışmalar yürütülüyor. İlk defa mart ayında süt üreticilierinin mağdur edilmemesi için alımlar yapıldı. Bu alımlar devam edecek.

* Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir paketi önümüzdeki günlerde meclis gündemine getireceğiz.

* Yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak. Damga ve harç masrafları ile ilgili düzenleme yapılacak. 52 yıldan sonra yapılacak bir düzenleme. 1 nüshadan damga vergisi alınacak. İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecektir.

"DAMGA VERGİSİ İPTAL EDİLECEK"

* Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iptal edilecek. Türkiye'de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla süreç merkez bankası tarafından takip ediliyor. Türkiye'nin bu anlamda yükselmesini sağlamak için şirket kuruluşunda bürokratik engeller kaldırılacak. Teşvik potansiyelini daha da ileri götüreceğiz.  Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, aylık ödeme şeklinde yapılması için ilave teşvik kavramını getiriyoruz.

* AR-GE teşvik potansiyeli artıyor. Birikimli hayat sigortalarından aylık ödeme şeklinde uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvikler gelecek. Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik verdi istisnası getirilecek. İslam ülkelerinden sermaye akışını sağlamak için faizsiz finans anlamında tüm engelleri kaldırıyoruz. Kira sertifikasına ilişkin kurumlar yeniden düzenleniyor. Farklı kira sertifikası düzenlemesinde kapsam genişletiliyor. Bölgesel yönetim merkezlerine teşvik getiriyoruz.

"YABANCI YATIRIMCIYA TURKUAZ KART UYGULAMASI"

* Özellikle Suriyelilere yönelik daha kolay çalışma izninin yolu açılacak. Yabancı bilim adamı için kolaylık sağlanacak. Yabancı öğrencilere kısmi çalışma hakkı geliyor.  Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni geliyor. Kısa süreli çalışacak yabancı çalışanlara belli şartlarla çalışma izni verilecek. Nitelikli yabancı yatırımcıya ilişkin bir kolaylık yokken bilimsel teknolojik gelişmelere yardım sağlayacak nitelikli yabancılara turkuaz kart verilecek. Yabancıların çalışmalarına ilişkin şartlar değiştirilecek ve genişletilecek.

* İşletmelerde tasarruf sağlayacak ve kayıtdışılığı azaltacak çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de iş piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda daha kolay çalışma izni vermesi kararı verildi.

* Yabancılara çalışma izni hiçbir şekilde Türkiye'deki vatandaşlarımızın iş imkanını kısıtlamayacaktır. AR-GE çalışmalarına destek verecek, türkiye'de üst düzeyde destek sağlayacak şekilde biz destek sağlayacak. İhtiyaç olmadığı takdirde böyle bir şey yapılmasının manası yok. Biz geç bile kaldık.