İnternetten alışverişte taklit sitelere dikkat!

İnternetten alışverişte  taklit sitelere dikkat!
Uzmanlar, taklit internet sitelerinin sanal ortamda alışveriş yapan on binlerce vatandaşı dolandırdığına dikkat çekerek, mağdur olunmaması için bir dizi öneride bulunuyor

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi avukat Bayram Yazıcı, internetten alışverişte mağdur olanların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, tüketicileri özellikle taklit siteler konusunda uyardı. Yazıcı, tüketicilerin sanal ortamda alışverişe yönelmelerinin “bazı açıkgöz dolandırıcıların iştahını kabarttığını”, bu kişilerin yasal boşluktan yararlanarak onbinlerce kişiyi mağdur ettiğini aktardı. Yazıcı, ayrıca “cayma hakkı” konusunda açıklama bulunmasının yasal zorunluluk olduğunu ancak bu kuralın ihlal edildiğini söyledi.
Yazıcı, arama motorlarına verilen ilanlarla bu internet sitelerinin tüketicilere ulaşmayı başardığını, taklit veya sahte ürünleri tüketicilere satarak kandırdığını dile getirdi. Oldukça düşük maliyetle internet sitesi kurabilen sahtekarların genellikle ön ödemeli cep telefonu numarası üzerinden satışlarını gerçekleştirdiğini anlatan Yazıcı, bu kişilerin bir süre sonra da ortadan kaybolduğunu ve telefon hattını kapattığını aktardı.
Mağdur olmamak için
* Tanınmış şirketleri tercih edin.
* Sanal mağazanın  telefonunu, adresini, mail adresini ve adını açık ve net  bir şekilde verip vermediğine bakın.
* Sitenin kaç yıldan beri hizmet verdiğini, sitenin geçmişi ve müşteri memnuniyeti hakkında mümkün olduğunca bilgi edinmeye çalışın.
* Sitenin müşteri temsilciliğin bulunup bulunmadığına ve üslubuna dikkat edin.
* Ürün hakkında, detaylı bir açıklama olup olmadığına bakın.
* Ürünün fiyatı ve ek ücretler, vergiler net olarak bildirilmeli.
* Ürünü satın aldıktan sonra size kaç günde ulaşacağı belirtilmeli.
* Kredi kartı şifresini vereceğiniz sayfanın adres çubuğunda https:// olması gerekir. Sondaki s harfi çok önemlidir.
* İlk kez alışveriş yapacaksanız arkadaşlarınızın kullandığı ve memnun kaldığı siteleri tercih edin.