100 bin müteahhit batma noktasında

100 bin müteahhit batma noktasında
Durağanlaşan piyasa ve döviz kurlarının yükselmesi ile demir ve diğer inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi, müteahhitlik sektörünü kilitledi, sektörü büyük bir krize ve buhrana sürükledi.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'deki 400 bine yakın müteahhitten 100 bininin batma riskini taşıdığını söyledi. Tahir Tellioğlu, inşaatlarda 700 bine yakın istihdam edilen kişinin de işinden olma tehlikesi altında bulunduğunu bildirdi.

Kamu müteahhitleri için hükümetin tasfiye kararnamesi çıkartmasını isteyen İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, ''Şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısı % 20'ye yaklaştığını, bu şekliyle yıl sonunu bulmadan, sektörün %30'nun daha batma riskiyle karşı karşıya kalacağının ayak seslerini duymaktayız'' dedi.

Tahir Tellioğlu, son 5 yıldır Türkiye'de müteahhitlik sektörünün yavaş yavaş sürdürülebilir olmaktan çıktığını, Müteahhitlik Hizmet Kanunu çerçevesinin ve bunu denetleyen Müteahhitler Odası'nın olmamasından dolayı da, önüne gelen herkesin müteahhit olduğunu kaydetti.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, yayınladığı basın açıklamasında, şunları söyledi, ''Durağanlaşan piyasanın ve döviz kurlarının yükselmesi ile aşırı artan başta demir ve diğer inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi müteahhitlik sektörünü adeta kilitlemiş, sektörü büyük bir krize ve buhrana sürüklemiştir. Cumhurbaşkanımızın bu duruma el atmasını bekliyoruz. "

Tahir Tellioğlu, krize karşı hükümetten taleplerini de şöyle sıraladı, ''Zorda olan müteahhitlere eşit ve adil bir şekilde; durumunu toparlayabileceklere fiyat farkı vererek işini devam ettirip kurtarmasını, süre sıkıntısı olanlara cezasız ek süre vermesini, işe başlamamış veya yeni başlamış aciliyeti olmayan işlerin tasfiye kararnamesiyle hızlıca tasfiyelerinin yapılmasını, son 3 aydır kriz ve zamlardan dolayı işe başlayamamış veya iş yapmak istemeyen firmaların yanmış olan teminatlarının iadesini ve yasaklılıklarının kaldırılmasını bekliyoruz. Bu düzenlemelerle batma riski taşıyan kamu müteahhitlerinin önemli bir kısmı kurtarılacaktır.

100 bine yakın batma riski olan müteahhidin ilişkili olduğu ortalama 5'er alt taşeron şirket, malzeme tedarikçilerine batırmaları ve inşaatlarında 700 bine yakın istihdam edilen kişinin de işinden olma riski de taşımaktadır. Ortalama % 15 -30 bandında kârla iş alan müteahhitlerin ortalama % 70'lere yakın fiyat artışlarını sübvanse etmesi mümkün değildir. Bunun sonucu (göz göre göre batın) anlamına gelmektedir. Evet, sektörün sürdürülebilirliği açısından kontrollü bir küçülmeye ihtiyaç vardır ancak bunun yolu otobüsü devirmeden, Müteahhitler Odası altında mesleğe giriş ve işleyiş çerçevesini oluşturmak ve ülkemizde fazlalık olarak biriken müteahhitlik enerjisini daha profesyonel ve elenmiş bir şekilde yurtdışına taşımaktır.

Konut satışları yüzde 9.2 geriledi

Konut satışlarında geçen yıla göre gerileme eylülde de devam etti. Türkiye genelinde eylül ayında 127 bin 327 konut satışı gerçekleştirildi. Eylülde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 21 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. TL'nin döviz karşısındaki değer kaybından dolayı ise , eylül ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki aya göre yüzde 151 artarak 5 bin 615 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2018'de ilk sırayı 1,799 konut satışı ile İstanbul aldı. Bu dönemde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde

72 azalarak 11 bin 330'a geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,9 olarak belirlendi. İpotekli satışlarda İstanbul bin 863 konut ve yüzde 16,4 payla

ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek gerçekleştiği il yüzde 18,1 ile Artvin oldu.

GAYRİMENKUL KIYMETLER BORSASI KURULDU

MÜSİAD tarafından Türkiye'deki gayrimenkullerin alım-satım ve kiralama gibi işlemlerinin 7 gün 24 saat elektronik ortamdan yapılabilmesi, konut ve iş yeri gibi projelerle ilgili gerçek ve şeffaf bilgilere ulaşımın kolaylaşması, sektörün yabancıya satışının katlanarak artması amacıyla Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ (GABORAS) kuruldu.

Derneğin, faaliyet gösterdiği 78 ülkede bizzat tanıtımını yapacağı, 2019'un ilk çeyreğinde hizmete alınması beklenen projede iş süreçlerinin tamamı ve teknolojik altyapının yüzde 60'ı tamamlandı. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye'de 158 milyon tapu olduğu nu belirterek, bu tapuların tümünün bir ekonomik değer ihtiva ettiğini, sadece geçen yıl tapuda 8 milyondan fazla işlem yapıldığını aktardı.  GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun ise " Varlık değerlerinin borsalaşmasıyla oluşturulacak gelir modeliyle yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında destekleneceği, kamu borcunu arttırmayan bütçe dışı kaynak sağlanacağı hedefler gerçekleşebilecek" dedi.

İlgili Haberler