100 yıllık destan Çanakkale

100 yıllık destan Çanakkale
Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliğinde Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümü kapsamında Mehmetçik Anıtı’nda düzenlenen törene 17’si devlet başkanı, 5’i başbakan olmak üzere toplam 90 yabancı konuk katıldı.

Atatürk’ün, “Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” dediği  Anzaklar’ın torunlarıyla 17 devlet başkanı  ve 5 başbakan da törenlere katıldı

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü törenlerinde ilk anma Mehmetçik Anıtı’nda başladı. Anma törenlerine 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katıldı. Törende önce Erdoğan daha sonra Prens Charles anıta çelenk bıraktı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Daha sonra Kur’an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehit askerler için dua etti, “Allah’ım Çanakkale’de 100 sene önce şehit olanların huzurundan sesleniyoruz. Ortak evimiz olan dünyayı huzur ve barış içinde daha yaşanabilir bir dünya haline getirebilmek için yardım eyle yarabbim” dedi.

Zafer sembolü ve hüzün
Kürsüye gelen Erdoğan ise şunları söyledi: “Ülkemize ve Çanakkale’ye hoş geldiniz. Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biriydi. 100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Farklı milletlerden yüzbinlerce asker de kendi hayalleri için cesaretle savaştı. Hepsini saygıyla yad ediyorum. Çanakkale’deki savaş cephede olmayanları kaderini de etkileyen sonuçlar doğurdu.  Savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. Dün İstanbul’da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu’nun barış mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.”