OBAMA: Kürtleri çıkarlarımız için destekliyoruz

OBAMA: Kürtleri çıkarlarımız için destekliyoruz
ABD Başkanı, Irak’ın Musul Barajı’nın kontrolünü ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek için orduya Irak’ta hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi. Obama, Kongre’ye gönderdiği mektupta, harekatın başarısız olması halinde Irak’taki ABD personeli ve tesislerinin tehlikeye gireceğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, peşmerge güçlerinin Musul Barajı’nın kontrolünü yeniden ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek olmak için ABD ordusuna Irak’ta hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi. Obama, Musul’da ülkenin en büyük barajını, terörist Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarından geri almak için harekat başlatan Peşmergeye Amerikan çıkarlarını korumak için hava desteği sağladıklarını söyledi. Obama, ABD’nin IŞİD militanlarına yönelik hava saldırılarıyla ilgili olarak Kongre’ye gönderdiği mektupta, Musul’daki harekatın başarısızlıkla sonuçlanmasının Bağdat Büyükelçiliği dahil Irak’taki Amerikan personeli ve tesislerini tehlikeye atacağını belirtti. Barack Obama bu açıklamayı, ABD’nin IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlere ilk kez hava desteği sağlamasından sonra yaptı. Kürt yetkililer, ABD’nin hava saldırılarıyla desteklenen kara güçlerinin Musul Barajı’nı almak için önceki sabah operasyona başladıklarını duyurmuştu.

Casus uçağı devrede
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Sky News TV’ye yaptığı açıklamada, Irak’ta IŞİD katliamlarını durdurmak için casus uçağının devreye sokulduğunu bildirdi. Fallon, casus uçağın bir önceki modeli olan Nimrod’dan daha yeni teknoloji ile donatıldığını ve IŞİD’in yerdeki faaliyetlerini hem resim hem de bilgi olarak daha net kaydedeceğini söyledi.  Kıbrıs’taki İngiliz üssünden açıklama yapan Fallon “En yeni casus uçağımız Rivet Joint, bölgeye gönderildi. IŞİD’in karadaki faaliyetlerini hem daha net resimler çekerek hem de daha iyi bilgiler toplayarak Irak hükümeti, ABD ve Kürtlere yardımcı olacak. Uçak, deneme uçuşlarında IŞİD militanlarının faaliyetleri ile ilgili çok önemli bilgiler topladı. 

Danimarka sırada
Danimarka Başbakanı Helle Thörnenig Schmidt, Danimarka’nın da ABD ve İngiltere’nin yanında yer almaya hazır olduğunu ve bölgeye nakliye uçakları gönderebileceğini söyledi.