11 polis tutuklandı 38’i serbest

11 polis tutuklandı 38’i serbest
Emnİyet’ki paralel yapı” iddialarına ilişkin yürütülen “casusluk” soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 11’i tutuklandı. 38’i ise serbest bırakıldı.

Emniyetteki İstanbul merkezli “paralel yapı” iddialarına ilişkin yürütülen “casusluk” ve “yasa dışı dinleme” soruşturmasında gözaltına alınan ve 26 Temmuz 2014’de gözaltı süresinin bitmesinden 40 dakika sonra 02.10’da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A’nın de arasında bulunduğu 49 polisin hakkında nöbetçi hakimlikten ilginç bir karar çıktı. Yaklaşık 86 saattir devam eden sorgunun sonunda İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, 29 Temmuz 2014 itibari ile 49 şüpheliden 32’sinin savunmasının alındığını geri 17 şüphelinin kaldığını hatırlatarak, sorgunun kilitlendiğini ve dosya üzerinden karar vereceğini söyledi. Mahkeme sorgusu, bazı avukatların henüz adliyeye gelmemiş olması, adliyede hazır bulunan avukatlarında sorguya sırası ile devam edilmesini talep etmesi üzerine dün ancak 11.30’da başladı. Ayrı ayrı hakim karşısına çıkan 3 polis ise emniyet ve savcılık ifadelerinin okunmasını talep etti. Hakim Çiçek’in polislerin bu talebini kabul etmemesi üzerine bunun yasaya aykırı olduğunu savunan avukatları bu durumu tutanağa geçirerek duruşma salonundan çıktı. Avukatların salonu terk etmesi nedeniyle nöbetçi hakimlikteki sorgu yine yarım kaldı.  Hakim Çiçek kararında, “Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri sürekli talepler olduğu, bu taleplerin reddedilmesine rağmen sonunun gelmediği sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bu güne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmektedir” dedi. Dinlenilmeyen şüpheliler hakkında, dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verileceğini ifade eden hakim Çiçek, dosyanın kapsamlı oluşunu da dikkate alarak kararın saat 21.00’de tüm şüpheli ve müdafilerinin yüzlerine adliyenin en geniş duruşma salonunda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, gerekli güvenlik önlemleri için emniyet birimlerine yazı yazıldı. 

Olağanüstü önlem
Bunun üzerine adliyede olağanüstü önlemler dikkat çekti. Gözaltında bulunan polislerin tutulduğu 7’nci kattaki nezarethanelere giden koridor, çevik kuvvet polislerince tutuldu. Koridorlara açılan kapılar da plastik kelepçelerle kapatıldı. Ayrıca Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in ara kararında belirttiği ve kararın orada açıklanmasına hükmettiği birinci kattaki en büyük duruşma salonu da güvenlik önlemleri ile donatıldı. Büyük duruşma salonuna giden arka koridor ve ön cephe yolu da gözaltındaki polisleri getiren görevli polisler ve çevik kuvvet polislerince koruma altına alındı ve hakim 11’inin tutuklandığını açıkladı. 


Tartışmalı oturumda neler oldu?
* Gözaltına alınan ve savcılıkça ifadelerine başvurulmasının ardından tutuklanmaları talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 49 kişiden 28’inin sorgusu önceki gece tamamlandı.
* Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın 6. katındaki mahkemede hakim İslam Çiçek, sorgulama işlemini, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A’nın de aralarında bulunduğu 28 kişinin sorgulanmasıyla önceki gün saat 03.30’da sona erdirdi. 
* Diğer 21 kişinin sorgu işlemi ise dün sabah saat 09.00’da başlaması gerekirken, mahkemenin çağrısına rağmen bazı şüphelilerin avukatlarının adliyede olmadığı ve daha sonra geleceklerinin bildirilmesi üzerine 11.30’da başladı.  
* 11.30’a sarkan sorgu işlemlerinde, şüpheli avukatları ile Hakim İslam Çiçek arasında usul tartışmalar başladı.
* Duruşma salonuna sırayla alınan 4 şüphelinin avukatı, müvekkillerinin emniyet ve savcılıkta verdiği ifadelerin okunmasını ve daha sonra savunma alınmasını talep etti.
* Hakim Çiçek, bu talepleri kabul etmedi ve ara kararı yazdırmaya başladı. Bunun üzerine avukatlar, sorgulamaya girmeyeceklerini iletti.
* Hakim Çiçek de sorgulamaya girmemeleri nedeniyle İstanbul Barosu’ndan avukat talebinde bulunarak, 4 şüphelinin sorgulama işlemini tamamladı.
* Usul tartışmaları yüzünden sorgulamaları yapılamayan diğer şüphelilerin avukatları ile Hakim Çiçek arasındaki tartışmalar gün boyu sürdü. 
* Hakim Çiçek, zaman kaybı olmaması ve mağduriyet yaşanmaması için kalan 17 şüpheliyle ilgili dosya üzerinden karar vereceğini avukatlara tebliğ etti.
* Hakim Çiçek, 49 şüpheliyle ilgili kararını saat 21.00’de, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayının büyük duruşma salonunda okunacağını bildirdi.
* Geniş güvenlik tedbirleri içinde sanıklar saat 22.00’de ikişer ikişer asansörle çıkarılarak büyük duruşma salonuna alınmaya başlandı.
* 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 49 kişiden, 11’i tutuklandı. 8’i denetimli serbestlik olmak üzere 38’i de serbest bırakıldı.