Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

11 yeni oyuna da dünya prömiyeri

60. yılda 60 yeni oyun
Merhaba sevgili okuyucularım. Yeni sezonda yepyeni sanat haberleri ile tekrar sizlerle buluşmak benim için müthiş bir keyif. Yeni bir sezon, yeni oyunlar, konserler, gösteriler, festivaller derken akan zamanı ve tüm bu yenilikleri sizler için yakalamaya çalışıp, sütunum aracılığıyla paylaşmaya devam edeceğim. Dilerseniz yine söze en eski ve en köklü kurum olan Devlet Tiyatroları ile başlayalım. 1 Ekim’de izleyenine merhaba diyecek olan D.T 2009 - 2010 sezonunda kuruluşunun 60. yılında kutluyor. İşte bu kapsamda 60. yıl 60 yeni oyun projesiyle seyircisiyle buluşacak. Bu proje çalışması süresince 15 yeni yazarın eseri sanat sevenlerin beğenisine sunulurken repertuvarda 20 genç yazarın da eseri yer alıyor. Tüm yeni oyun ve yazarlarını dünya tiyatrosuna kazandırmayı hedefleyen D.T. yerleşik sahnelerin bulunduğu 10 bölgede 10 yeni oyuna dünya prömiyeri yaparken bir ilke daha imza atarak, ilk kez turne sahnesi Gaziantep’te Hünkar ve Mimar adlı oyuna 1 Ekim’de dünya prömiyeri yapacak.
Sevgili Tolga Savaşçı’nın aktardığı bilgilere göre 1 Ekim’de dünya prömiyeri ile perdelerini açacak olan sahnelerde bakın neler var.
A.D.T Çayyolu Cüneyt Gökçer sahnesinde; Ali Berktay’ın yazdığı Ayşe Mesci’nin yönettiği  “Kerbela”
İstanbul D.T Cevahir Salon 2’de Behiç Ak’ın yazdığı Serpil Tamur’un yönettiği  “İki Çarpı İki”
İzmir D.T Konak Melek Ökte Sahnesinde Bülent Usta’nın yazdığı Hakan Boyav’ın yönettiği  “Rezervuar Kanişleri”
Bursa D.T AVP Sahnesinde Zerrin Tiğlıoğlu’nun yazdığı K.Betül Gökçer’in yönettiği “Kara Örtü”
Adana D.T H.Ö. Sabancı Kültür Merkezi Sahnesinde Ender Çakmak’ın yazdığı Abdullah Ceran’ın yönettiği “Düşmanla Sevişenler”
Trabzon D.T Atapark Haluk Ongan sahnesinde Uğur Saatçi’nin yazdığı Barış Erdenk’in yönettiği  “İstibdat Kumpanyası”
Antalya D.T Haşim İşcan Kültür Merkezi D.T sahnesi Küçük salonda Hüseyin Erdoğan’ın yazdığı Orhan Alkaya’nın yönettiği  “Kadeş Gelini”
Erzurum D.T Sahnesinde Demet Çizmeli - Pınar Çelebioğlu’nun yazdığı Mehmet Yıldız’ın yönettiği  “Cumhuriyet’in İlk Sadası”
Konya D.T sahnesinde Hasan Öztürk’ün yazdığı Murat Atak’ın yönettiği  “Uysal Yurttaş Projesi”
Sivas D.T Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde Cem Uslu’nun yazdığı Akif Yeşilkaya’nın yönettiği “Öğüt” , 1 Ekim 2009 Perşembe günü dünya prömiyeri yapacak oyunlar. Ayrıca Gaziantep’teki dünya prömiyerinin ardından Hünkar ve Mimar isimli oyunun Ankara prömiyeri ise 6 Ekim 2009 Salı günü Küçük Tiyatro’da gerçekleşecek. Tiyatro sevenlerin bu güzel eseri kaçırmamasını öneriyorum.
Bir küçük dip not daha. Kasım ayında Ankara’da gerçekleştirilecek 14. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivaline 116 tiyatronun 130 oyunla başvurması sanat dünyasını oldukça heyecanlandırdı.
Anlaşılan bu sezon çok keyifli geçecek. Tüm kurumlarla ilgili sanat haberlerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Yeni sanat sezonu herkese hayırlı olsun. İyi seyirler diyorum.

Yazarın Diğer Yazıları