12 tutuklama daha ve gözaltı isyanı

12 tutuklama daha ve gözaltı isyanı
Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Y. de dahil 12 polis için tutuklama kararı çıktı, tutuklu sayısı 20’ye ulaştı. Sürenin dolduğunu iddia edip çıkmak isteyen 49 polisi ise Çevik Kuvvet durdurdu!

12 tutuklama daha ve gözaltı isyanı

Emniyette “casusluk” ve “yasa dışı dinleme” soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 kişiden eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Y’nin de aralarında bulunduğu 12’si tutuklandı. Böylece toplam 20 polis tutuklanmış oldu. Savcılıktaki işlemlerin ardından İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Ali Fuat Y, Erol D, Hayati B, Hikmet K, Abdulhalim S, Hasan Hüseyin D, Harun A, Tolga G, Metin C, Ali İhsan T, Muhammet Ali I ve Muhammet İkbal K’nın sorguları yaklaşık saat sürdü.  Hakimlik Ali Fuat Y’yi “Suç işlemek amacıyla örgüt kurup yönetmek”, “Resmi belgede sahtecilik” ve “Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması” suçlarından, diğer 11 kişinin ise “Resmi belgede sahtecilik” ve “Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması” suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Serbest bırakılan 5 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Tutuklananlar 20 oldu
Son tutuklamalarla “yasa dışı dinlemelere” ilişkin operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 kişiden, 20’si tutuklanmış oldu. Tutuklanan şüpheliler Metris Cezaevi’ne gönderildi. Bu arada Ali Fuat Y’nin de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, haklarında kikarar açıklanmadan önce İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin önünde  bekledi. Y’nin, kendisini gözaltına alan ve adliyeye getiren polislere hitaben “Casuslar ve casuslara yardım edenler hesabını verecek. Hepiniz başınızı öne eğdiniz. Bugünleri unutmayın. Bu ülkeyi ajanlar yönetiyor. Ajanlara gerçek operasyon yapılacak. Polis, propagandayla operasyon yapmaz” diye seslendi. Adliyeye sevk edilen polislerin yakınları alkış ve sloganlarla yaşananları protesto etti. Polis yakınlarındın biri, işlemlerin uzamasına sinirlenerek eşinin bırakılmasını istedi. Adliye önüne gelen kadın, “Eşimi görmek istiyorum. Çıkacak onlar buradan. Onları alacağız buradan. Eşimi istiyorum” şeklinde bağırdı.

49 kişinin sorgusu sürüyor
Öte yandan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen aralarında eski İstanbul TEM Şube MüdürüYurt A.’nın da bulunduğu 49 şüphelinin de sorguları sürüyor. Yurt A, kimlik tespiti için nezarethaneden mahkemenin bulunduğu bölüme getirilirken, diğer şüpheliler tarafından alkışlarla karşılandı. Yurt A. önceki akşam getirildiği adliyede kalp rahatsızlığı nedeniyle fenalaşmıştı. Adliyede bulunan sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Yurt A. sonrasında Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine kaldırılmıştı. Burada bir süre müşahade altında tutulan Yurt A. tekrar adliyeye getirildi. 

O amir serbest bırakıldı
Emniyete teslim olmadan önce “Annem için okuduğum Kur’an’ı tamamlayın” diyen ve bu açıklamasından sonra Başbakan Erdoğan’ın, “Cezaevinde çok vakti olacak, orada okursun” dediği İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli Emniyet Amiri İsmail A. serbest kaldı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nden ayrılan İsmail A. kendisine yöneltilen sorfuları yanıtsız bıraktı. İsmail A, emniyet müdürlüğüne gitmeden önce, “Ramazan ayında sürekli annem için Hatm-i Şerif okurdum, yarım kaldı. Serap Eser ve diğerlerinin annesine sesleniyorum. Son 5 cüzü okusunlar, hatmi bitirsinler. Önce kızlarına sonra da rahmetli anneme armağan etsinler” demişti. Arslan’ın bu konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan da şöyle konuşmuştu: “Yandaş televizyonlarında dramatik sahneler çiziyorlar. Geçen akşam bir tanesini izledim. ’Ramazan-ı Şerif’te Kur’an hatmediyordum, 5 cüzüm kalmıştı, şimdi bunu bitiremeden cezaevine gidiyorum, annelere sesleniyorum, benim o kalan 5 cüzümü de siz tamamlayın’diyor. Buna verilecek cevap kolay; en rahat yer cezaevi. Giderken yanına bir Kur’an-ı Kerim al, kalan 5 cüzü de orada tamamlarsın.”

Gözaltındaki polisler adliyede eylem yaptı
Emniyet’te 22 Temmuz operasyonu kapsamında gözaltına alınıp önceki gün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na  getirilen 49 polis eylem yaptı. Gözaltı süreleri önceki gece saat 01.30’da dolmasına rağmen halen mahkeme işlemleri için İstanbul Adalet Sarayı’nda tutulan 49 polis, “Bizi artık burada tutamazsınız” diyerek adliyeden çıkmak istedi. Kendilerine nezaret eden meslektaşlarının engelleme çabalarına rağmen adliyenin giriş kapısına kadar gelen polislerin karşısına burada çevik kuvvet polisleri çıktı. 49 polis burada bir süre oturma eylemi yaptı.

Şükür’lü destek
İstanbul Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür, gözaltına alınanların aile ve yakınlarına destek için önceki gece İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Gazetecilere açıklama yapan Şükür, herkesin bildiği bir süreçten geçildiğini, yaşananların bir gün geride kalacağını söyledi. “Allah, her zaman haklının yanındadır. Biz buna inandığımız, iman ettiğimiz için sonuçlarını bekliyoruz” diyen Şükür, bu süreçte saygıda kusur etmeden hukuk içinde kalınacağını kaydetti. Sonucun hayırlı olması temennisinde bulunan Şükür, “Bu ülke demokratik bir hukuk devleti, biz öyle inanmak istiyoruz. Bu gelişmeleri yarın öbür gün belki tebessümle karşılayacağız” ifadesini kullandı. Bu arada, Şükür açıklama yaptığı sırada kalabalık arasındaki bir vatandaş, “Darbecilerin neresini çekiyorsunuz? Darbeci bunlar, ne yüzle çıkıyorsunuz halkın karşısına? Başbakan sayesinde adam oldunuz be” diyerek tepki gösterdi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerin avukatlarından Ömer Turanlı, gözaltı süresinin dolduğunu ve müvekkillerinin tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) konuya müdahil olmasını istediklerini belirtti. Turanlı, şunları söyledi: “Artık bize bir yol haritası çizilsin, bu hukuksuzluğa son versinler. Müvekkillerimiz 4 gündür gözaltında. Hiç bir şekilde haber verilmiyor. Ciddi şekilde psikolojik sıkıntı yaşıyorlar. Psikolojik işkenceye tabi tutulmuşlardır, mağdurlardır, aynı şekilde avukatlar olarak biz de mağduruz. Terör Şube’de 75 kişi gözaltına alındı. Bu 75 kişiden 26 kişi serbest bırakıldı. Diğer 49 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Fakat bununla ilgili mahkemeden herhangi bir karar yok. Çünkü mahkeme şu an itibariyla usulü değerlendiriyor. Bununla ilgili başsavcının gelmesi lazım buraya. Sayın başsavcı gelip bu işe bizzat refakat edip, bu mevcut durumu çözmesi gerekiyor. Diğer türlü biz bu hukuksuzluğu her hâl ve şartta Adalet Bakanlığı’na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, HSYK’ye taşıyacağız.” 

“Yargıtay kararı var”
Avukat Turanlı, soruşturmanın “Selam Tevhid Kudüs Terör Örgütü” soruşturmasıyla ilgili olduğunu savunarak, “Bu örgüt yerel mahkeme tarafından örgüt olarak kabul edilmiştir. ‘Selam Tevhid Kudüs Terör Örgütü’ denmiştir. Yüksek mahkeme yani Yargıtay tarafından onanarak, bu yapının illegal bir yapı olduğu onaylanmıştır, tescil edilmiştir. Artık biz bu noktadan sonra bunun örgüt mü, değil mi, veya başka bişey mi, bunun üyelerini artık tartışamayız” ifadelerini kullandı.

52 polis müdürü görevden alındı
Emniyette operasyon devam ederken, Diyarbakır’da 52 polis müdürünün görevden alınması kafalarada soru işareti bıraktı. TEM, İstihbarat, KOM, Narkotik ve Bilişim gibi uzmanlık gerektiren alanlarda yıllardır çalışan müdürlerin bir kısmının tayini çıkartılırken bir kısmı da başka şubelere tenzili rütbeyle gönderildi. Müdürlerin yerine ise Diyarbakır dışından tayin edilen 30 müdür görevlendirildi. Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kentte 52 polisin görevden alındığı iddialarına ilişkin “Bu polisler doğu hizmeti biten görevlilerdir. Bu bir algı operasyonu. Polislerin görevden alındığı iddiası Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünü karalamaya yöneliktir” diye konuştu. Salim Yavaşoğlu