13 üniversiteliye sadece bir yatak

İstanbul'da devlet her 51 öğrenciden sadece 1 (Bir) tanesine yurt yatağı verebiliyor. Üniversite öğrencileri için yapılan devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle FETÖ gibi cemaatler ile çeşitli art niyetli kuruluşlar öğrencileri etkilemek amacıyla kız ve erkek öğrenci yurtları yaptılar, yapıyorlar.

Yıllardır çözülemeyen önemli bir sorun da kuşku yok ki öğrenci yurtlarıdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı son yıllarda yurt yapımına ağırlık verse de resmi kayıtlara göre 13 üniversite öğrencisine sadece 1 yatak düşüyor.

Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) günümüz itibariyle yayınladığı istatistiklere göre ülkemizde halen 6 milyon 690 bin 829 üniversite öğrencisi var.

En fazla öğrenci, nüfus açısından 1. sırada olan İstanbul'da, ki 1 milyon 252 bin 911 öğrenci üniversitelerde öğrenim görüyor.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığım bilgiye göre İstanbul'da sadece 24 bin 500 öğrenciye yurt imkânı veriyor devlet.

Bu durumda Türkiye genelinde her 13 öğrenciye bir yurt yatağı düşerken İstanbul'da ise maalesef her 51 öğrenciye bir yurt yatağı düşüyor.

Liseyi bitirmiş ve üniversiteyi kazanmış 18 yaşındaki gençlerimiz özellikle devlet yurtlarında kalmayı tercih ediyorlar.

Özel yurtların konaklama ve yemek bedellerinin pahalılığına karşın Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda 2016-2017 öğretim döneminde aylık yatak ücreti 150 lira olarak uygulanıyor.

Şehit ve Gazi aileleri ile engelli öğrencilere de devlet yurtlarına girişte öncelik tanınıyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu, FETÖ'ye ait olup 15 Temmuz sonrası el konulan yurtları da devralarak kapasite artırma çalışmalarını sürdürüyor.

Ayrıca yurt olmaya uygun binalar da kiralanıyor.

Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'de devlet yurtlarının yatak kapasiteleri yetersiz kalıyor.

Özel üniversitelerin bünyelerinde bulunan yurtlar da fiyat pahalılığı nedeniyle tercih edilmiyor.

İşte devlet yurtlarındaki yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan boşluğu FETÖ gibi art niyetli çeşitli kişi ve kuruluşlar ile cemaatler doldurmuşlar.

Yaptıkları yurtlarda yandaş yetiştirme hedefi gütmüşler.

Yazarın Diğer Yazıları