Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

15 Temmuz kontrollü darbedir

Yirminci yüzyılda stratejik bölgelerde gerçekleştirilmiş hiçbir darbe yoktur ki ABD'nin parmağı olmasın.

İran'da petrolün millîleştirilmesi üzerine Muhammet Musaddık'a, Şili'de bakır madenlerinin millîleştirilmesi üzerine Salvador Allende'ye, Panama'da "Panama Kanalı Panamalılarındır" dediği için General Noriega'ya (vb.) karşı yapılan darbelerde CIA'nın ve ABD şirketlerinin rolü bütün yönleriyle bugün açığa çıkmış bulunmaktadır.

2008'de açıklanan tutanaklara göre, Şili darbesinde ABD'nin rolünü Kissenger ile Nixon arasındaki şu konuşma kanıtlamaktadır:

Nixon: Şey, biz yapmadık -bildiğin gibi- bunda yine de elimiz olduğu görünmez.

Kissinger: Onu biz yapmadık. Onlara (darbecilere) yardım ettik demek istiyorum... Olabildiğince büyük ölçüde koşullar yarattık.

ABD genelde darbeyi kendi güçleri ve müdahaleleriyle değil Kissinger'in dediği gibi "koşulları yaratarak" yapmaktadır.

ABD, Türkiye'de hem koşulları (Ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel, teknolojik vb..) hem de satın aldığı beşinci kol unsurlarını kullanarak darbeleri gerçekleştirmektedir.

Mesut Özcan'ın "Bir Amerikan İşbirlikçisinin Faaliyetleri" adlı kitabında Türkiye'de yakalanan bir şahsın 12 Eylül darbesine giden süreçte Ankara Sıkıyönetim Savcılığına yazdığı bir dilekçede "Amerikan iş birlikçisi olduğunu söyleyen bir kişinin, bu dönemde ABD büyükelçiliğiyle Aleviler üzerine nasıl çalıştıklarını ve Amerikan'ın Sivas, Çorum ve Kahramanmaraş'taki katliamlara dair ilişkilerini" anlatır.

Bilindiği gibi ABD, Türkiye'de 12 Eylül darbesinin öncesinde şartları oluşturdu ardından da "bizim çocuklar" dediği kendine müzahir unsurlarla darbeyi gerçekleştirdi.

 Yakın dönemde ABD'nin Türkiye öfkesi!

Olgu Süleymaniye'de Türk askerinin başına çuval geçirmekle başlamış, Türkiye'nin PKK'ya Irak'taki müdahalesini ABD önce sınırlamış, sonra da engellemiştir.

15 Temmuz'un öncesinde ABD Türkiye'yle yürüttüğü "eğit donat" projesini askıya almış PYD ile iş birliğine yönelmişti.

PYD/PKK ikilisiyle iş birliğine giden ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin karşı çıkışına karşı Kobani'deki PYD'lilere yardım etmesi için peşmergenin Türkiye'den geçmesine izin vermesi için Türkiye'ye aba altından sopa göstermiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "düştü düşecek" dediği Kobani'ye Barzani'nin Peşmergelerinin Türkiye üzerinden geçmesine istemeye istemeye izin vermek zorunda kalmıştı. 

Türkiye'nin ABD'ye 'Suriye'de IŞİD'e karşı birlikte müdahale edelim' teklifine ABD ret cevabını vermiş bununla da kalmamış Türkiye'nin can düşmanı olan PKK/PYD'yi silaha boğmuştur.

ABD başından bu yana her anlamda himaye ettiği FETÖ'cü adamlarına TSK'nın millîci subaylarını Ergenekon, Balyoz ve Casusluk vb. davalarıyla tasfiye ettirmiştir.

Bu bağlamda Rus uçağı düşürülerek Türkiye-Rusya ilişkilerinin olabildiğince gerilmesi sağlanmıştır.

Her şeye karşın Türkiye Rusya'yla Soçi; İran ve Rusya'yla da Astana sürecini başlatınca ABD yeniden FETÖ'cü unsurlarını harekete geçirmiştir.

Türkiye ABD'nin vermediği Patriotlara karşı Rusya'dan S-400 savunma sistemini almaya kararı vermesi ABD'yi iyice öfkelendirmiştir.

FETÖ'cü unsurların 15 Temmuz 2016'da harekete geçirilmesi böyle bir sürecin ürünüdür.

Darbenin amacı Türkiye'de bir iç çatışma çıkararak Ergenekon ve Balyoz davalarıyla sersemletilmiş TSK'yı kendi içinde güçten düşürmekti. Böylece Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD/ABD/İSRAİL koridor devleti ilan edilebilecekti.

Darbe girişimi beklenenin aksine başarısız olunca ABD yabancılaştırılmış yerli iş birlikçilerini tekrar harekete geçirmiştir.

Bu defa CIA kullanıma en uygun unsur olan FETÖ'yü bir kez daha devreye sokmuş 19 Aralık 2016'da hiçbir neden yokken Rus Büyükelçi Karlov'a suikast düzenlenmiştir.

Rus büyükelçi suikastının amacı Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaktı. Türkiye ve Rusya oyuna gelmemiş, ilişkilerin bozulmasına izin vermemiştir.

Türkiye'de darbe ve darbeye giden süreç ülkenin iç ve dış ilişkilerinden bağımsız değildir.

 ABD gibi ülkeler darbeleri spor olsun diye değil çıkarı olsun diye planlarlar. 15 Temmuz darbe girişimini ABD bunun için planlamıştır. Bu darbenin kontrollü olduğu açıktır ama ABD kontrolünde bir darbedir.

Yazarın Diğer Yazıları