Mısır'da "İhvan" kitaplarına büyük ilgi

Mısır'da "İhvan" kitaplarına büyük ilgi
Mısır'da "İhvan" kitaplarına büyük ilgi

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin sona ermesinde aktif rol alan ve devrim sonrası siyasi sürecin başlıca aktörü olarak öne çıkan

Mısır'da Hüsnü Mübarek rejiminin sona ermesinde aktif rol alan ve devrim sonrası siyasi sürecin başlıca aktörü olarak öne çıkan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) tarihini anlatan kitaplar, Mısırlı okurların ilgi odağı haline geldi. Mısır'ın İsmailiye kentinde Hasan el-Benna liderliğinde 1928'de kurulan ve o tarihten itibaren, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyayı etkileyen Müslüman Kardeşler Teşkilatı, tarihi seyri, kurumsal yapısı, siyasi eğilimleri ve lider kadrosu ile Mısırlı entelektüellerin en önemli araştırma alanlarından bir oldu. Müslüman Kardeşler'in tarihini anlatan kitaplar en çok satanlar listesinde yer alıyor.


Tunus'ta başlayarak birçok Arap ülkesini etkileyen ve "Arap Baharı" olarak adlandırılan halk hareketleri sonrasında 25 Ocak 2011'de Mısır'da gerçekleşen devrimle birlikte, İhvan üyeleri Mısır yönetiminde etkin konumlarda yer aldı. Mısır'ın özgür seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de İhvan kökenli oluşu, teşkilata yönelik ilginin artmasında önemli rol oynuyor.


Mısır Nahda Yayınları Satış ve Pazarlama Müdürü Muhammed Said, İhvan'ın tarihini anlatan kitaplara gösterilen ilgide büyük artış olduğunu söyledi.


Said, son günlerde çok satanlar listesinde, daha önce İhvan'la yollarını ayıran ve teşkilatın lider kadrosuna sert eleştiriler yönelten Avukat Servet Harbavi'nin "Mabedin Sırrı" isimli kitabının yer aldığını belirtti. Müslüman Kardeşler'i 'Dünyadaki en güçlü İslami siyasi teşkilat' olarak nitelendiren ve ABD'li yazar Douglas Thompson ile İhvan'ın eski liderlerinden Yusuf Nida'nın yazdığı "İhvan-ı Müslimin'in İçinden" isimli kitap da Mısırlı okurların ilgi gösterdiği çalışmalar arasında yer alıyor.


İlgi gören bir diğer kitap ise teşkilattaki reformcu hareketlerin seyrini değerlendiren Heysem Ebu Halil'in "Reformcu Kardeşler" isimli eseri. Uzmanlar, Mübarek sonrası dönemde sınırları genişleyen basın özgürlüğünün de İhvan'ı konu alan kitapların sayısındaki artışta etkili olduğunu kaydediyor.