1500 yıllık türk mezarı bulundu

1500 yıllık türk mezarı bulundu
Altay Dağları’nda 2800 metre yükseklikteki mezarda bulunan cesedinhava şartları nedeniyle bozulmadığı bildirildi

Moğolistan’da arkeologlar, Altay Dağları’nda 1500 yıllık bir Türk kadın mumyası buldu. 2800 metre yükseklikteki mezarda bulunan mumyanın, hava şartları nedeniyle bozulmadığı bildirildi. Bulunan insan kalıntıları keçeye sarılıydı. Araştırmacılar bulunan mezarın, Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olduğunu söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Hovd Müzesi araştırmacı arkeologlarından B. Sukhbaatar, buluntuyla ilgili, “Mezarda yatanın, elit kesimden değil, sıradan bir kişi olduğu anlaşılıyor. Bu kişinin kadın olduğunu sanıyoruz çünkü yanına konulan eşyalar arasında yay yok” dedi.

Nadir durum

Sukhbaatar, şunları söyledi: “Mumyalanmış cesedi büyük bir dikkatle inceliyoruz. İnceleme tamamlandıktan sonra, uzmanlar daha kesin bir açıklama yapacak. Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş.” Sukhbaatar, “Bu en azından Moğolistan’da - ve büyük ihtimalle tüm Orta Asya’da - bulunan ilk eksiksiz Türki mezar. Bu çok nadir karşılaştığımız bir durum. Bu durum bize Türki insanların inanışlarını ve ritüellerini gösteriyor” diye konuştu. Mezarda ayrıca, kadına ait olduğu ve kurban edildiği belirtilen mumyalaşmış atın tamamı, eyer, dizgin, koşum takımları, toprak vazo, tahta kase, yem kabı, demir çaydanlık ve son derece iyi işçilikle yapılmış 4 çeşit giysi, renkli işlemeli çanta, yastıklar bozulmamış halde bulundu. Giysilerin kumaşının, pamuk ve deve tüyünden üretildiği, bu nedenle mezarın MS 6. yüzyıldan kalma olduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. Mezarda ayrıca bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri, ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.

3 çizgili ayakkabı

Bu arada, mumyanın, ayakkabılarındaki çizgilerin bağcık olduğunu açıklayan arkeologlar, bildiğimiz üç çizgili spor ayakkabı modele dış görünüş olarak oldukça benzeyen ayakkabının, bir kadına ait olduğunu belirttiler. Uzmanlar, bu ayakkabının oldukça iyi işlenmiş olduğuna da dikkat çektiler.

 Yaşantıya ışık tutacak 

1500 yıllık mumyanın söz konusu yıllar içerisinde Göktürkler’in egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir
bölgede bulunduğunu belirten arkeoloji uzmanları, bu kalıntıların Orta Asya’daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını düşünüyor. Bunun için de geniş çaplı incelemenin yapılacağı belirtildi.