16. Türk Strateji Günü gerçekleşti

16. Türk Strateji Günü gerçekleşti
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Türk Strateji Günü’nde dünyada yükselişini devam ettiren ulus devlet ve milliyetçilik konuşuldu. Etkinliğe, siyaset ve diplomasinin önde gelen isimleri yoğun katılım gösterdi.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından İYİ Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ümit Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın babası Muzaffer Özdağ anısına, bu yıl 16’ncısı düzenlenen Türk Strateji Günü’nde tüm dünyada yükselişini devam ettiren ulus devlet ve milliyetçilik değerlendirildi.  ABD ve Çin’in küreselleşme stratejileri ve Türkiye’nin atması gereken adımların da tartışıldığı “Ulus Devletler ve Küreselleşme Gerilimi” konulu 16. Türk Strateji Günü’ne bilim, siyaset ve diplomasinin önde gelen isimleri yoğun katılım gösterdi.

Türk Strateji Günü etkinliğine Prof. Dr. İskender Öksüz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Hasan Seymen ve Şenol Bal, Yeniçağ Yazarları Servet Avcı ve Ahmet Takan, Türkiyem TV Genel Yayın Yönetmeni Hakan Ünser, geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan Türk düşünürü Rahim Cavadbeyli de katıldı.

panel1.jpg

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın ev sahipliğini yaptığı 16. Türk Strateji Günü, Ankara Point Hotel’de düzenlenen “Ulus Devletler ve Küreselleşme Gerilimi” paneliyle gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Haydar Çakmak’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Hasan Köni, “Trump ve ABD’nin Küreselleşme Karşıtı Politikaları” konusuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. “Küreselleşme’nin Yeni Savunucusu Çin” başlığı hakkında konuşan Prof. Dr. Konuralp Ercilasun ise Muzaffer Özdağ’ın “Türk Dünyası ve Doğu Türkistan Jeopolitiği Üzerine” isimli eserinde Çin için yaptığı “sarı okyanus” tanımına vurgu yaptı.  

panel-002.jpg

Panel sonrasında Türk Strateji Günü ve Ulus Devletler ve Küreselleşme Gerilimi Paneli hakkında Konuşan Prof. Dr. Ümit Özdağ; “Rahmetli babam önce bir asker, hukukçu ve siyasetçi kimliğine sahipti ama bütün bu kimliklerin ‘strateji’ ve ‘jeopolitik bilimleri’ çerçevesinde dünya ve Türkiye meselelerinin tahlili üzerinde yoğunlaştığını gördüm. Bu çerçevede çok ciddi ve tarihin doğruladığı öngörülerini hem okudum, hem gördüm. Muzaffer Özdağ’ı anmanın en iyi yolunun bir strateji günü düzenleyerek, Türkiye’nin ve dünyanın stratejik meselelerini ele almak olduğunu düşündük ve bu düşüncemizin ne kadar doğru ve işlevsel olduğunu gördük” dedi.

panel2.jpg

Dünyada yükselen milliyetçiliğin ve ulus devlet fikrinin yükselişini sürdüreceğini ifade eden Özdağ, “Küreselleşme geldi ve şimdi de eski şekliyle gidiyor. Elbette küreselleşmenin belirli etkileri varlığını sürdürmeye devam edecek. Güçlü bölgeselleşme eğilimleri ön plana çıkacak ama dünya, bir daha küreselleşme öncesi olduğu gibi de olmayacak. Olumlu ve olumsuz yanları olan küreselleşmeyi Çin çok doğru şekilde kullandı ve başarılı sonuç aldı. Bizim Çin ölçeğinde benzer sonuç almamız mümkün değildi. Küreselleşmeyi çok iyi değerlendirip, çok daha iyi sonuç almamız mümkün olabilirdi. Oysa Türkiye olarak küreselleşme konusunda ağır bir mağlubiyet yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

71480878-ec1b-4e86-be99-1d895b13b924.jpg