Bu bir isyandır ben de lideriyim

Bu bir isyandır ben de lideriyim
Bu bir isyandır ben de lideriyim

Öcalan, 3. heyete ismen istediği BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın ağzından bu mesajı verdi ve devamını da getirdi: Ben üz

Öcalan, 3. heyete ismen istediği BDP lideri Selahattin Demirtaş’ın ağzından bu mesajı verdi ve devamını da getirdi: Ben üzerime düşeni yapıyorum. Hükümet, bu fırsatı kaçırmamalı. TBMM de yasal güvence vermeli  

 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İmralı’daki görüşmede Abdullah Öcalan’nın kendilerine, “Ben üzerime düşeni yapıyorum, hükümet bu fırsatı kaçırmamalı, Meclis de üzerine düşeni yapmalı. Bu bir isyandır, ben de isyanın lideriyim” dediğini aktardı. Demirtaş, Özgür Gündem Gazetesi’ne verdiği röportajında, Öcalan ile İmralı’da yaptıkları görüşmeye ilişkin önemli detaylar anlattı: “Mesajı daha çok hükümeteydi. Bütün bu görüşme boyunca AKP hükümetinin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğinden bahsediyordu.”
Öcalan’ın isyanı bitirmeye kararlı olduğunu belirten Demirtaş, teröristbaşının kendisine şunları söylediğini bildirdi: “Sonuçta bu bir isyandır. Neredeyse 40 yıldır devam eden bir isyandır. Şimdi bu isyanı bitireceğiz. Ben bitirmekte kararlıyım. Fakat parlamento bu isyanın bitmesi için kararlar alabilecek mi? Örneğin geri çekilmeyle ilgili komisyonların kurulmasıyla ilgili çatışmasızlık ve silah bırakma aşamalarına dair parlamento güvence veren kararlar alabilecek mi? Ve bu çatışmasızlığı sürekli hale getirebilecek, kalıcı barışı sağlayabilecek adımlar atabilecek mi? Bütün bunları göreceğiz.

 


Koçgiri isyanı

 


Demirtaş, ” Bu dönemin 1921 Koçgiri İsyanı’nı hatırlattığını söyledi. “ dedi. Öcalan anlattıklarına göre, ” Tam olarak benzemese de o dönemde parlamento, Koçgiri İsyanı’nın bitmesi için isyan liderleriyle görüşüyor. İsyanın sona ermesi için parlamento bazı yasalar çıkartıyor.
Demirtaş daha sonra şunları söyledi: “Hükümet ve parlamento bu işe ciddi yaklaşırsa ben çok ciddiyim çok kararlıyım diyor. Artık kan akmamalı diyor. 1920’lere atıf yapıyor sürekli. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilk döneme Osmanlı bakiyesine atıf yapıyor. Osmanlı kültürler topluluğuna atıf yapıyor. Ulus devlet olmaması gerektiğini ısrarla belirtiyor. Ve bütün farklı kimlikler, farklı inançlar bir Ortadoğu konfederal sistemi içerisinde bir arada yaşayabilirler diyor. Ortadoğu’yu da kapsayan bir demokratik Ortadoğu konfederasyonuna dönüşebilir, diyor.”

 


Anayasa çalışmaları

 


Öcalan ile anayasa meselesini de konuştuklarını belirten Demirtaş, “Bir defa bu anayasa ve yasa meselesinin parlamento ayağının tümüyle BDP’nin işi olduğunu, BDP’nin bu konuda zaten uzman olduğunu, görevinin bu olduğunu belirtiyordu. Aynen şu cümleyi kullandı; (BDP bir arabulucu değil. Basında postacı falan diyorlar. Asla böyle bir pozisyonu yok. BDP, eğer birinci aşama geçilirse ikinci aşamanın tümden tarafıdır. O da hukuki süreç, anayasal ve yasal reformlar sürecidir) Bu çerçevede tartışmalarımız oldu” dedi.

 

Demirtaş:Direniş başarıya dönüştü

 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a, Öcalan’ın nevruzda vereceği mesajın merakla beklenildiği ve yapılan Nevruz kutlamaları ile bunların siyasi manası soruldu. Bunun üzerine Demirtaş, “Nevruz şahsında somutlaşan bu direniş bir başarıya dönüştü. Bu başarı da İmralı’da müzakerelerin başlamış olmasıdır. İnsanlar halay çekmek için değil biz Öcalan’ın arkasındayız, onunla görüşmek zorundasın demek için alanlara çıkıyordu. Şimdi bu yıl Öcalan ile görüşülüyor.  Bu yıl, hem elde edilmiş bir kazanımın sevinci var hem de siyasal olarak sürecin arkasında durmanın politik bilinci var. Bu ikisi birleşince çok daha görkemli nevruzlar ortaya çıktı.