17 yıldır dinmeyen acı

17 yıldır dinmeyen acı
Büyük depremin yıldönümünde Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da hayatını kaybedenler sessizce yürüyerek, denize karanfiller atarak ve dua ederek anıldı.

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 Ağustos 1999'da yaşanan sarsıntının merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde saat 03.02'de saygı duruşuyla anıldı.Kavaklı sahilindeki Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğinde Kur'an-ı Kerim okundu, felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu.

Yaşamını yitirenler anısına anıta çelenk bırakıldı, denize karanfiller atıldı ve dua edildi. Depremde kaybettiği oğlunun mezarını üç buçuk yıl süren araştırmalarının ardından kimsesizler mezarlığında bulan Emine Cebeci, 17 yıl geçmesine rağmen acısının hala taze olduğunu söyledi: "Evlat kolay yetişmiyor. Böyle bir durumda zaman ilaç olmuyor, zaman özlemini çoğaltıyor. Tek şey istiyorum; depremle ilgili gerekli tedbirler alınmalı. Diğer insanların, bizlerin yaşadığı acıları yaşamamasını istiyoruz. Bugün ve bu saat, bizim için sözün bittiği yer. 17 yıl önce oğlumla beraberdim ama şu anda değilim."

SESSİZCE YÜRÜDÜLER

Yalova'da da saat 03.02'de birçok insan ayaktaydı. Anma programı akşam saatlerinde sessiz yürüyüşle başladı.

Kentte depremde yıkılan kimi binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'na gelen vatandaşlar, felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bıraktı.Anıtın içindeki fotoğraf sergisini de gezen vatandaşlardan bazıları, gözyaşlarına hakim olamadı.Gece geç saatlerde kalabalığın arttığı anıt çevresinde ilahiler okunarak dualar edildi.

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Kocaeli’nin Gölcük İlçesi Kavaklı sahilindeki anma etkinlikleri ardından, törene katılanlar felaketin olduğu saat 03.02’de Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. Burada depremde yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfil bırakıldı. Gölcük’ün Kavaklı sahilindeki anma etkinliklerine Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve depremde yakınlarını kaybedenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Geçmişten ders alınması gerektiğini söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, "Bundan sonraki yaşamımız içerisinde alınması gereken dersler var. Olası depremlerde 17 Ağustos’da ödediğimiz bedelin ve daha fazlasını da ödemememek adına önlem ve tedbirlerimizi almalıyız. Bu dersleri alarak yarınları ve geleceğimizi şekillendireceğiz. Tüm şehitlerimize rahmet diliyor, geride kalan kederli ailelerine büyük sabırlar diliyorum." dedi.