2.5 milyon genç kayıt dışı çalışıyor

2.5 milyon genç kayıt dışı çalışıyor
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko asker dönüşü gençlerin patronlardan, 2 bin lira ücret alabilmek için sigortadan vazgeçtiğini belirterek Türkiye'de işsizliğin felakete doğru gittiğini söyledi

Fatih ERBOZ / Ankara

Türkiye'de işsizlik problemi her geçen gün artarken genç işsizliği problemi de ayrı bir sorun oldu. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Gençler askerden geliyor, iş bulabilmek için patronlarla pazarlık yapıyorlar. Sigorta primini ödeme, vergiyi de verme, ben zaten 65 yaşında emekli olamam. Bin 603 ile ücret ile de geçinemem diyor. Böyle bir durum var. Bana 2 bin lira ücret ver yeter deme noktasına gelmişler. Bunları vatandaşlardan duyuyoruz, duydukça da üzülüyoruz" dedi.

Türkiye'de işsizliğin bir felakete doğru gittiğini ifade eden Beko, şunları söyledi:

"Türkiye bir felaketin eşiğinde, gençler işsiz. Gençler askerden geliyor, iş bulabilmek için patronlarla pazarlık yapıyorlar. Sigorta primini ödeme, vergiyi de verme, ben zaten 65 yaşında emekli olamam. Bin 603 ile ücret ile de geçinemem diyor. Böyle bir durum var. Bana 2 bin lira ücret ver yeter deme noktasına gelmişler. Bunları vatandaşlardan duyuyoruz, duydukça da üzülüyoruz. Bu durum Türkiye açısından son derece üzücü ve iç karartıcı bir tablo. Birçok şikâyetler var. Aldığımız bilgilere göre, vergi ve kıdem tazminatını işveren ödeyemiyor, bunları ödememek için de çeşitli yollara başvurabiliyor. Bu konu ciddi bir problem. Bu durumda olan 2 buçuk milyon genç ne iş yerinde, ne okulda. Kayıtları yok bunların."

İşsizlik Fonu konusunun da Türkiye'de önemli bir problem teşkil ettiğini belirten Beko, "9 Ağustos 2018 tarihli kararla İşsizlik Sigortası Fonu tek hesap havuzuna aktarıldı. Oysa yasaya göre fon gelirleri işsiz kalan çalışanlar haricinde hiçbir maksat için kullanılamıyor. Buna rağmen hazineye aktarılıyor. Bu doğru olmaz. Bu fon sonuçta işçi, işveren ve devletin katkılarıyla oluşturuluyor ve amacı emekçiyi korumak. Ekonomik krizde çalışanların en çok ihtiyaç duydukları bir fon. İşsiz kalanlar buradan yararlanacak. Ayrıca Sayıştay raporları ortada. Hazinenin açığını örneğin kapatmak için kullanılmamalı buradaki para. Hazinenin açığını kapatmada önemli bir meblağ söz konusu sonuçta burada biriken paralar. Bu para fona iade edilmeli" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler