2 bin göçmen Manş Tüneli’ni işgal etti

2 bin göçmen Manş Tüneli’ni işgal etti
Fransa ile İngiltere’yi birbirine bağlayan Manş Tüneli, kaçak göçmenlerin akınına uğradı. Çıkan arbedede Sudanlı bir göçmen ölürken, çok sayıda kişi gözaltına alındı

Fransa’nın Calais kentinden İngiltere’ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışan göçmenlerden yaklaşık 2 bini, güvenliği delerek Manş Tüneli’ne girmeye çalıştı. Tünel yetkilileri, önceki gece yaşanan olayın, son aylarda yaşanan en ciddi “hücum” olduğunu belirtti. Göçmenler engellenirken, olay sırasında yaşanan arbedede Sudanlı bir göçmen hayatını kaybederken, yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Yetkilier 200 güvenlik görevlisinin ve polisin tünele çağırıldığını açıkladı. Göçmenlerin bu girişimi nedeniyle tüneli kullanan tren seferlerinde gecikme yaşandı. İngiltere’ye giden gemilerin kalktığı liman kenti Calais, Avrupa’dan İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlerin son bekleme noktası olarak biliniyor.

Kamplarda kalıyorlar

Avrupa’ya kaçak yollarla girmiş olan göçmenler, kent merkezi çevresinde kurdukları kamplarda kalıyor ve tırlara saklanarak ya da tünele gizlice girerek İngiltere’ye geçmeye çalışıyor. Sadece bu yaz, 9 göçmen Manş Tüneli’ni kullanarak İngiltere’ye geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Eurotunnel şirketinin verilerine göre, yıl başından bu yana İngiltere’ye gitmeye çalışan 37 bin kaçak göçmen yakalandı. Fransız haber ajansı AFP, temmuz başında yapılan resmi açıklamaya göre kentte, çoğunluğu Etiyoya, Eritre, Suriye, Sudan ve Afganistan’dan olmak üzere, 3 bin göçmenin bulunduğunu bildirdi. Fransa İçişleri Bakanı da, salı günü Londra’da İngiliz mevkidaşı ile göçmen sorununu görüştü. İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Calais’deki durumla ilgili olarak Fransa ile birlikte çalıştıklarını ve “yaşanan insanlık dramından para kazanmaya çalışan kaçakçılara karşı mücadele ettiklerini” söyledi. İngiltere İçişleri Bakanlığı, tünelin güvenliğine katkıda bulunmak için 7 milyon sterlin ek ödenek çıkaracaklarını açıkladı.