“Başkanlık sistemi bizi dikta rejimine götürür”

“Başkanlık sistemi bizi dikta rejimine götürür”
Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Erdoğan’ın ortaya attığı başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı

“Böyle bir başkanlık sisteminin Türkiye’yi sürükleyeceği yer dikta rejimidir” diyen Türk, demokratik rejimlerde kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu hatırlatarak yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrıldığını belirtti. Anayasalarımıza göre cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Hikmet Sami Türk, “Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı devletin tarafsız başıdır. Bütün partilere eşit mesafededir. Cumhurbaşkanı devletin ve milletin birliğini de temsil eder” diye konuştu. Erdoğan’ın başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığıyla bütün yetkileri elinde toplamak istediğini ifade eden Türk şunları kaydetti: “Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan, bugün bulunduğu görevdeki yetkilerini yeterli görmüyor. Keşke başbakan olarak kalsaydı. Bugün yaşananların Başbakan Davutoğlu için de sıkıntılı bir durum olduğunu düşünüyorum. Erdoğan adeta yarı başkanlık sistemindeki başkan gibi hareket ediyor. Her konuda konuşuyor. Her şeye müdahale ediyor. Bunu da yeterli görmüyor. Kendisinin onadığı hükümetin bir başbakanının varlığına dahi tahammül edemiyor ve ’çift başlılık meydana gelir’ diyor. Öyle anlaşılıyor ki bütün yetkileri kendi elinde toplamak istiyor.”  Türk, AKP’nin anayasa taslağında bütün yüksek mahkemelerin kaldırılması ve bir tek temyiz mahkemelerinin kurulması olduğuna dikkat çekti. Yine taslağa göre temyiz mahkemelerinin üyelerinin bir kısmının da başkan tarafından seçileceğine değinen Türk, “Demek ki yalnız yürütme değil yasama ve yargıyı da etkileyecek yetkiler cumhurbaşkanının elinde toplanmış olacak. Meşrutiyetin ilanından sonra padişahın dahi sahip olmadığı yetkilere sahip bir devlet başkanı yaratmaya çalışılıyor” dedi.

Ülke için felaket olur

Erdoğan’ın istediği sistemin Türkiye’yi felakete götüreceğine işaret eden Türk, böyle bir başkanlık sisteminin ülkeyi dikta rejimine sürükleyeceğini vurguladı. Türk sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de 1876’dan bu yana parlamenter sistem uygulanmaya çalışılıyor. Bunu değiştirmek Türkiye için doğru değildir. Başkanlık sistemini uygulamaya çalışan Güney Amerika ülkelerinde başkanlık değil başkancı sistem var. Bu durum birçoklarında diktaya yol açtı. Böyle bir başkanlık sisteminin Türkiye’yi sürükleyeceği yer dikta rejimidir.”