2. TURMEPA Çevre Ödülü akıllı sulama sistemine gitti

2. TURMEPA Çevre Ödülü akıllı sulama sistemine gitti
Bu yıl ikincisi düzenlenen TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü yarışmasının büyük ödülü, Harran Ovası’nda dengesiz sulamadan kaynaklanan çölleşmeyi engellemek için geliştirdiği Akıllı Sulama Sistemi AKUATİK ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendisi Murat Aydoğdu’ya gitti. Aydoğdu, 100 bin liralık büyük ödülün de sahibi oldu.

Tarlalara yerleştirdiği alıcılardan topladığı verileri, radyo frekansları aracılığı ile merkezî bilgisayarlara aktaran ve toprağın, nem, tuz ve sıcaklığını ölçen AKUATİK, tarlaya gitmeden ürünün zamanında ve yeterli ölçüde sulanmasına imkân tanıyor.
Geçtiğimiz yıl 200 proje arasından evsel atıkları kaynağında ayrıştırıp geri dönüşümünü sağlayan “Kaynaştır - Kaynağında Ayrıştır” projesinin kazandığı ödül platformuna, bu yıl 500’ün üzerinde proje başvurdu.

Sabri Ülker’in vasiyeti
Törende konuşan Yıldız Holding Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Türkiye’nin lider gıda ve içecek şirketiyiz. Yılda 2.7 milyon ton hammadde alımımız oluyor. Ülkemizde kullanılan hammaddenin % 6’sı Yıldız Holding fabrikalarında işleniyor. Dedem Merhum Sabri Ülker’in ” Topraklarımıza, sularımıza, çevremize sahip çıkmak; vatana sahip çıkmaktır “ sözü, bizim için bu konuda rehber niteliğinde oldu. Hammaddemizi doğadan, topraktan alıyoruz. Onun yaşayan bir canlı olduğunu unutmadan; toprağa doğru yaklaşmalı, onu doğru beslemeliyiz” dedi.