“20 bin Türkmen’i kurtarın” çığlığı!

“20 bin Türkmen’i kurtarın” çığlığı!
Bağdat’ta bir grup Türkmen, Emirli’de 2.5 aydır süren IŞİD kuşatmasını protesto etti. Binlerce gösterici, Irak hükümeti ve uluslararası topluma çağrı yaparken, “20 bin Türkmen aç ve susuz ölümü bekliyor. Sincar’daki IŞİD’i vuran dünya, Emirli’yi kuşatan IŞİD’i niye vurmuyor. Arap dünyası, Vatikan ve BM neredesiniz” diye sordu.

“20 bin Türkmen’i kurtarın” çığlığı!

Irak’ın Selahaddin eyaletindeki Türkmen kasabası Emirli’de El Cezire kanalının Bağdat muhabiri Jane Arraf’a konuşan Türkmenler, son umutlarının, uzun zamandır saldırıya hazırlanan Irak ordusunun, IŞİD kuşatmasını delmesi olduğunu söyledi. Bu operasyonun başarısız olma ihtimaline karşı kendileri ve aileleri için mezar kazmaya başladıklarını belirten Türkmenler, IŞİD canilerine karşı dünyanın kendilerini terk ettiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler’in kısa bir süre önce, kent sakinlerinin yaşadığı koşulların ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu açıklamasına karşı, 10 bini kadın ve çocuk 20 bin Şii Türkmen’in teslim olmadığını duyuran Muhabir Jane Arraf, “Burada durum gerçekten dehşet verici” dedi.

Su sıkıntısı var
Bu arada IŞİD’in, Şii oldukları için katliam yapmayı amaçladığı, bu nedenle kuşattığı kasabada elektrik ve su sıkıntısı yaşanırken, gıda ve tıbbi malzemelere ulaşmada da büyük zorluk çekiliyor. Bölgede görev yapan bir Türk görevli, Emirli’de gıda ve tıbbi malzemenin tükendiğini belirterek, “Emirli, abluka altında. Ateş düşürücü bile yok. Çocukların hayati tehlikeleri var. Hastaların durumu ciddi” dedi. Sincar, Telafer ve Musul’da da aynı sıkıntının yaşandığını anlatan görevli İran’dan başlayarak Suriye sınırına kadar ulaşan  bölgeye karadan müdahalenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Havadan yapılan  operasyonların etkisiz kaldığını anlatan görevli, “Yardımlarımız Tuzhurmatu bölgesinde hazır bekliyor. Ya gece uygun saatlerde  yada gündüz saatlerinde  yardım gidiyor. Emirli’ye giriş ev çıkış hala yok” dedi. Zummar ve İran sınırına yakın bölgelerde çatışmaların sürdüğünü de belirten görevli, IŞİD’in Erbil’i almakta ısrarlı olduğunu söyledi. Görevli, “IŞİD, Erbil’e doğru  yürüyor. Kentte ayrıca canlı bombaların da olduğu belirtiliyor. Kerkük içindeki sıkıntı da gün geçtikçe büyüyor. Kentte Türkmen- Kürt ve Araplar ayrı bölgelere gitti. Kerkük üçe bölünmüş durumda” diye konuştu. 

2 ülkede güçlü
Yaklaşık 2.5 aydır IŞİD kuşatması altında olan kasabada yaklaşık 20 bin Türkmen yaşıyor. Emirli’ye 1 kilometre mesafedeki 30’dan fazla köy IŞİD kontrolünde bulunuyor. Irak Şam İslam Devleti son dönemde Suriye ve özellikle Irak’taki ilerleyişiyle her 2 ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı. Irak’taki kaos ortamı IŞİD’in peşmerge kontrolündeki Sincar, Mahmur ve Musul Barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı. Peşmerge kuvvetleri Mahmur’u ve Musul Barajı’nı IŞİD’den geri aldı.Yüzlerce Ezidi’nin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı Sincar bölgesi ise IŞİD’in elinde. ABD ordusu, IŞİD’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.