Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

2012’de yitirdiklerimiz

Acısıyla, tatlısıyla yeni bir yılı daha bitirdik. 2012 yılında çok önemli sanatçılarımız, sanata büyük emek vermiş  ustalarımız, kimi çocukluğumuzdan bu yana izlediğimiz gönüllerimizde taht kurmuş hatta ailelerimizin birer ferdi olmuş simalar, kimileri ise birlikte çalıştığımız, sanatı, tiyatroyu, müziği öğrendiğimiz hocalarımız.
Çok yakinen tanıdıklarımız ya da tanımadıklarımız ama yaşamları boyunca Türk sanatının gelişmesi için bir çok alanda büyük emek vermiş; müzik, tiyatro ve sinemada adını altın harflerle kazımış ustalardı. Ömür denen şey tüketiliyor. Her yeni yılı kutlarken, biten yılla birlikte ömrümüzden de bir şeyler eksiliyor.
Günler eksiliyor, anılar eksiliyor, sevdiklerimiz eksiliyor. Acısıyla tatlısıyla 2012 arkamızda kaldı ama unutmayacağımız isimler de vardı. Onları yitirsek de daima yaşayacaklar. Bakın onlar kimlerdi: 
Erol GÜNAYDIN: Onu ilk olarak Haldun Dormen ile tiyatro sahnesinde tanıdı izleyici. Küçük çocukların Erol amcası, en çok da seslendirdiği Ayı Yogi tiplemesiyle hafızalarda yer etti. Tabii onlarca oyun, dizi ve sinema filmi.
Müşfik KENTER: Çok değerli bir aktör, hoca ve tiyatro yönetmeni. Sahnenin tozunu yutarak tiyatro sevdasını yıllarca omuzlarında taşımış ve çilesini çekmiş bir emekçi. 
Erol KARDEŞECİ: Devlet Tiyatrosu’na büyük emek vermiş ve tiyatroyu daima yaptığı bir çok işin önünde tutmuş bir usta.
Meral OKAY: Oyunculuktan senaristliğe bir çok başarılı esere imza atmış, genç yaşta yitirdiğimiz önemli bir değer Meral Okay. Asmalı Konak, Bir Bulut Olsam ve Muhteşem Yüzyıl unutulmayacak yapımları. 
Ekrem BORA: Sinema dünyasına 1956 yılında çevirdiği ilk filmi Alın Yazısı ile girer Ekrem Bora. Ardından sayısız film çevirdi ve iki kez Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu seçildi.
Metin ERKSAN: 1950’de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç’ın Binnaz adlı filmini senaryolaştırarak sinemaya ilk adımını attı. Susuz Yaz ile, 1964 Berlin Film Şenliği’nde Altın Ayı Büyük Ödülü’nü aldı. Yılanların Öcü filmi ile de 1966 yılında Kartaca Film Şenliği’nde birincilik kazandı.
Ayten ALPMAN: İlham Gencer’in solistlik teklifi ile ilk kez İstanbul Radyosu’nda programa başlayan Alpman, Bir Başkadır Benim Memleketim şarkısı ile de şöhretinin zirvesine ulaştı.
Sabahattin KALENDER: Çok değerli bir Türk bestecisi. Koro ve orkestra şefidir. Onlarca sanatçı, virtüöz ve besteci yetiştirmiştir. Devlet Konservatuvarı’nda büyük bir şanstır ki biz de aynı dersliklerde onunla birlikte kompozisyon ve nota çalışma fırsatını yakalamıştık. Hepimizin hocasıydı o. Orkestral müzik alanında bir çok eser vermiş, özellikle de Türk Halk Müziği alanında yaptığı yeniliklerle tanınmış bir müzik ustasıydı.  
Neşet ERTAŞ: Okuduğu tüm türkülere hayat veren ve tezenesi ile Bozkır’ın sesi olan, Orta Anadolu’nun yetiştirdiği büyük ozan.
Ve daha niceleri sütunuma sığdıramadığım. İsimleriyle de olsa onları da anmadan geçemeyeceğim. 
Seyfi TEOMAN, Yusuf KURÇENLİ, Ergin ORBEY, Baykal KENT, Evin ESEN, Abdurrahim KARAKOÇ, Turgay MERİH, Arslan KAÇAR, Orhan BORAN, Güngör DİLMEN, İlhan MİMAROĞLU, Fatih URUNÇ, Reyent BÖLÜKBAŞI, Metin AÇIKGÖZ, Bilgin ADALI, Berkant, Rafi EMEKSİZ, Halil KARADUMAN, Kerem GÜNEY, Cemil ÖZEREN, Mücap OFLUOĞLU, Nilgün ATILGAN, Kamil SÖNMEZ, Cüneyt TÜREL.
Mekanları cennet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları