FIFA'dan ofsayt tartışmalarını tarihe gömecek teknoloji! 2023 itibarıyla tüm liglerde olacak

FIFA'dan ofsayt tartışmalarını tarihe gömecek teknoloji! 2023 itibarıyla tüm liglerde olacak
FIFA, VAR sisteminin ardından futbol sahalarında devrim yaratacak bir teknoloji üzerine çalışmalar yapıyor. Kulüpler Dünya Kupası'nda denenen uygulamanın tüm turnuvalarda hayata geçmesi halinde, ofsayt şikayetleri ortadan kalkacak.

FIFA, futbol maçlarında VAR sisteminin bile çözemediği ofsayt tartışmalarına son noktayı koyacak teknoloji hayata geçirmeye hazırlanıyor. “Yarı otomatik ofsayt teknolojisi" olarak adlandırılan yeni teknoloji, oyuncuların uzuvlarını canlı olarak takip edecek.

Şu anda Kulüpler Dünya Kupası''nda denenen ve SAOT adı verilen yeni sistem, yapay zekanın sahadaki tüm oyuncuları takip etmesi sayesinde işliyor. Böylece ofsayt, anında kesin ve 3 saniye kadar kısa bir sürede sonuç verebiliyor.

29 FARKLI VERİ NOKTASINDAN 50 KEZ VERİ TOPLUYOR

Stadyuma yerleştirilen kamera, oyuncuların uzuvlarını algılayarak pozisyonlarını videodan ayrıştırıyor. Yalnızca uzuvların temsil edildiği video kaydı, doğrudan maç yetkililerinin yönetim odalarına gönderiliyor ve böylece ofsayt, gerçek zamanlı olarak tespit edilebiliyor. Stadyuma yerleştirilen 10-12 adet kamera, her bir oyuncu için 29 farklı veri noktasından saniyede 50 kez veri toplayabiliyor.

DÜNYA KUPASI''NDA DENENEBİLİR

Denemeler olumlu sonuçlanırsa SAOT, sene sonunda Katar''da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası''nda kullanılacak.

2023-24 sezonunda Premier Lig ve tüm büyük yerel liglerde kullanılan mevcut ofsayt teknolojisinin yenisiyle değiştirilmesi planlanıyor.

İlgili Haberler