Ahtisaari: Takipteyiz

Ahtisaari: Takipteyiz
Oslo’daki ihanet sürecinin mimarı Martti Ahtisaari, Kürtlerin kendisine “üçünçü göz ol” talebinde bulunduğunu açıkladı. Müdahale ettiği ülkeyi parçalamakla ünlü Ahtisaari, “Harakete geçmememiz, müdahil olmadığımız anlamına gelmez” dedi.

Ahtisaari: Takipteyiz

Müzakeredeki “üçüncü göz” Ahtisaari, Kürtlerin isteklerini iletiyor

Talimatları AKP iktidarı ile PKK tarafından bir bir uygulanan Oslo’daki ihanet sürecinin mimarı Martti Ahtisaari, ihanet sürecine müdahil olduklarını itiraf etti

Haber: Salim Yavaşoğlu

Oslo’daki ihanet sürecinin mimarı Martti Ahtisaari, Kürtlerin kendisine “üçünçü göz ol” talebinde bulunduğunu açıkladı. Müdahale ettiği ülkeyi parçalamakla ünlü Ahtisaari,  “Harakete geçmememiz, müdahil olmadığımız anlamına gelmez” dedi. Açılımın koordinatörlüğünü yapan Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Crisis Group-ICG) Onursal Başkanı Martti Ahtisaari, önceki gün Tayyip Erdoğan’la görüştü. Hürriyet Daily News’ten Sevil Erkuş’a konuşan Ahtisaari, ihanet sürecine müdahil olduklarını itiraf etti. Ahtisaari, “Harekete geçmememiz müdahil olmadığımız anlamına gelmez. Süreci takip etmeyi bırakmış değiliz” ifadesini kullandı. Ahtisaari, hükümetin yabancıların rol almasını ve olayın uluslararası nitelik kazanmasını istemediğini belirterek, “Bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

2010’da önermiş!
Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Antisaari, Hürriyet Daily News’te İngilizce yayınlanan açıklamasında, Kürtlerden barış sürecine müdahil olması yolunda birçok teklif aldığını, ancak Türk hükümetinin yabancıların olaya karışması konusunda tereddüt ettiği için reddettiğini söyledi. “Sıklıkla, hükümet yabancıların işe karışmasını ve sürecin uluslararası bir nitelik kazanmasını istemedi” diyen Ahtisaari, Kürtlerin arabuluculuk rolü üstlenmesi için yıllar önce teklif getirdiğini belirtti. Ahtisaari, terörist örgüt PKK’nın İmralı’da yatan bebek katili elebaşısı Öcalan’ın 2010 yılında akil adamlar heyetinde yer almasını önerdiğini bildirdi ve şöyle konuştu: “Yıllar içinde Irak ve Türkiye’deki Kürtlerle organizasyonum arasında bazı temaslar oldu ancak bunlar tarafımızdan karşılık bulmadı. Birçok teklif aldık. Ancak (harekete geçmememiz) müdahil olmadığımız anlamına gelmez. Ancak hükümetler sıklıkla yabancıların rol almasını ve olayın uluslararası nitelik kazanmasını istemiyor. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor. Bir kesim istemediği halde bir sürece katılmak kötüdür.”

“Devam etmeli”
Kürtlerin kendisini ne zaman, barış sürecinin başlamasından önce mi yoksa sonra mı aradığını hatırlamadığını belirten Ahtisaari, “Kürtlerin önerilerini Türk hükümetiyle tartıştınız mı” şeklindeki soruya, “Onların dıştan birinin müdahil olmasını istemediğini biliyordum” yanıtını verdi. Bölgesel güçlüklere karşın barış görüşmelerinin devam etmesinin önemini vurgulayan Ahtisaari, “Sorunlar, sadece konuşarak çözülür” dedi. Ahtisaari’nin son Türkiye ziyareti 2010 yılının Eylül ayında gerçekleşmişti. Ahtisaari, raportör Albert Rohan ile birlikte o tarihte Diyarbakır ve Ankara’da yetkililerle önemli temaslar yapmıştı.