IŞİD petrolünde İran ve Dubai hattı

IŞİD petrolünde İran ve Dubai hattı
Petrolden günde 2-3 milyon dolar gelir elde eden IŞİD,satışın büyük bölümünü Suriye’de Esad yönetimine yaparken dünyaya ise İran ve Dubai üzerinden veriyor

Türkiye’nin terör örgütü IŞİD’den petrol aldığı ve sınır ticareti yaptığı iddiaları gündemdeki yerini korurken, adresin izi sürülüyor. Hem Irak hem de Türkiye’deki istihbarat birimlerinin yaptığı tespitlere göre IŞİD petrolü iki kanaldan satılıyor. IŞİD’in petrolü öncelikle Suriye Merkezi Hükümeti’ne sattığı tespit edilirken, yeni bir güzergah ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre Suriye’nin ve Irak’ın bazı yörelerinden çıkarılan petrol Kürt tacirler üzerinden İran’a oradan da Dubai’ye geçiyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi aldığı istihbaratı değerlendirerek tahkikat komisyonu kurdu.

Petrolün kaynağı
Tahkikat komisyonun ardından suçlu bulunanlar cezalandırılacak. Petrol ticaretinin önemli bölümünü Suriye’nin Rakka şehrinden çıkarılan petrolün oluşturduğu belirtiliyor. Petrol kuyularından elde edilen günlük gelirin ise 2-3 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. İran’a oradan da Dubai üzerinden uluslararası pazarlara açılan IŞİD petrolünde sistem şöyle işliyor: “İlgili kanun kapsamında bölgesel yönetimden kupon alan tacirler bununla satış gerçekleştiriyor. Ancak belge karşılığı satış yapıldığı için örneğin 50 ton ihracat satış izni olmasına rağmen 200 tonluk satış yapılıyor. Belgede ise 50 ton olarak görülüyor.”  IŞİD, dünyanın finansal açıdan en güçlü terör örgütlerinin başında geliyor. IŞİD militanları Musul’daki Irak Merkez Bankası kasasındaki 429 milyon dolara el koymuştu. IŞİD Irak ve Suriye’deki kuyulardan her gün çıkardığı 2-3 milyon dolar petrolü satıyor.

En zengin örgüt
Kuzey Irak Bölgesel Yönetim lideri Mesud Barzani’nin IŞİD’in petrolünün bazı iş adamları eliyle İran üzerinden satıldığına yönelik iddialar üzerine inceleme başlattığı öğrenildi. Tahkikat komisyonu kurulduğunu belirten Bölgesel Yönetim’den bir yetkili “Türkiye üzerinden satışı mümkün değil. Bütün hudutlarda savaş ortamı var” dedi.

 

Örgüt rafinerilere yönetİcİ arIyor

Petrol alanındaki faaliyetlere önem veren IŞİD terör örgütü, 225 bin  dolar maaş ile rafineriler için bir yönetici arıyor. Petrol alanındaki faaliyetlere önem veren IŞİD terör örgütü, şimdi de bir iş fırsatı sunuyor. The Times’da yer alan habere göre, örgüt tarafından ele geçirilen Irak’taki petrol sahalarında Haziran ayında yaşanan ölümcül kazalar serisinin ardından, IŞİD elinde bulundurduğu rafinerileri yönetecek ve yaşanan kazanç kayıplarını sonlandıracak bir yönetici arıyor. IŞİD adaylar arasından uygun gördüğü ve işe alacağı kişiye, yıllık 225 bin dolar maaş ödeyecek. Rafineri yöneticisi pozisyonu, IŞİD’in boşluk bulunan en önemli noktalarından biri olarak görülüyor. Örgütün kara borsa petrol gelirleri yaz aylarının başında günlük 3 milyon doların üzerinde olarak tahmin edilirken, bunun 3’te ikisinin azaldığı ve giderek gerilemeye devam ettiği düşünülüyor. Irak’taki petrol işçileri, ülkenin Kuzey Irak bölgesindeki karaborsa mümessillerinin yoğun bir şekilde satış noktalarıyla ilgili ilanlar verdiğini söylüyor.