Özkök ve Yalman tanık

Özkök ve Yalman tanık
Mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yeniden yargılanmasına dün başlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk celsede 25 sanığın beraatine karar verdi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından Balyoz Davası sanığı 88 kişinin yeniden yargılanmasına dün başlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk celsede 25 sanığın tahliyesine karar verdi. Dünkü duruşmaya eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman ile emekli Amiral Levent Görgeç’in de aralarında bulunduğu 74 tutuksuz sanık katılırken, 14 sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmayı, Anayasa Mahkemesi’nin “ihlal” kararının ardından cezaevinden tahliye edilen emekli Orgeneral Bilgin Balanlı da izledi. Duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararı okunarak savunmalara geçildi. 

Tamamen hayal ürünü
Sanıklardan Bora Serdar, Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra Yargıtay’ın bozma ilamının hükmünü yitirdiğini savunarak, “İftira odaklı bir davayı yeni bir iftirayla başka bir boyuta taşıyan Yargıtay kararını kabul etmem mümkün değil. Bu kararı kabul etmenin bir ihanetle eş anlamlı olduğunu değerlendirdiğimden, faraziye, varsayım ve tamamen hayal ürünü olan bir kararı hukuk ve adalet adına reddediyorum” dedi. Yargıtay’ın bozma gerekçesinde “suç için anlaşma suçu işlendiği” yönünde kanaat getirdiğini hatırlatan Serdar, “Herhangi bir beyanım yokken nasıl böyle bir sonuca varabilmiş? Bu çerçevede dosyanın ana dava dosyasıyla birleştirilmesini ve yeniden yargılanmayı talep ediyorum” diye konuştu. Emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen ise “Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2014 tarihli kararından sonra ilave hiçbir söz söylemeye ihtiyaç duymuyorum” diyerek şunları söyledi: “Yeniden yargılama sonucunda haklılığımızın ortaya çıkacağından kuşku duymuyorum. Tek tek tespitler yapılmalı ve kusurlu olanlar yargı önünde hesap vermeli. Bu olmadan bu davaların sonuçlanmayacağı açıktır.” 

TSK sindirilmiştir
Türkmen, şöyle devam etti:  “Bu ve benzer diğer davalarla TSK sindirilmiş ve geri çekilmesi sağlanmıştır. Daha sonra bu davalarda ismi geçen personel YAŞ kararlarıyla davayla ilgisi yokmuş görüntüsüyle tasfiye edilmiştir. Sonuçta 2010-2014 emeklilikleriyle TSK dönüştürülmüş ve amaç hasıl olmuştur. Balyoz, insanlık tarihinde görülmemiş bir hukuksuzluk manzumesidir.” Eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman da “Yargıtay’ın bozma kararına mahkemenin uymasını talep ediyorum. Hayatımdan yıllar çalan herkesten şikayetçiyim” dedi. Mahkeme, dünkü duruşmada 25 sanığı beraat ettirirken, 63 sanığın dosyasının ise Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasına karar verdi.


Kendi yurdumuzda tutsak edildik
Sanıklardan Ali İhsan Çuhadaroğlu hükümet yetkililerinin, “Balyoz Davası’nın bir kumpas olduğu ve paralel yargının bunu kurguladığı” yönünde açıklamalar yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “Biz bu kumpaslarla kendi yurdumuzda düşman hukuku uygulanarak adice bir yargılamayla tutsak edildik. Bazı arkadaşlar şehit oldu. Bunların bedelini bu tertipçi çete ödemeden kimse huzura kavuşamayacak. Aytaç Yalman iki gün önce açıklama yaptı. ‘Sadece disiplin suçu vardır’ dedi. Emre uyulmamasıyla ilgili. Peki bu kişi mahkemeye gelip tanıklık yaptı mı? Hayır. Çünkü mahkeme suçun ortaya çıkacağını düşündüğü için yaptırtmadı. Deliller adaletle ortaya konmadı. Tamamı sahtedir ve sahtekarlar yönetmiştir. Sahte olduğunu bilirkişi uzmanları belirtmiştir. Dijital delillerin tek başına delil olmayacağı tüm hukuk ve sözleşmelerde de var. Diğer ülkelerde yapılan anlaşma, sözleşmeler anayasa hükmünün de üzerindedir ve bu da dikkate alınmamıştır.” Salim Yavaşoğlu