29 Kasım'dan önce ne kadar kamu ihalesi yapıldı?..

"Millî ve yerli olma"nın her türlüsü dün ayaklar altına alınırken, bu uğurda mücadele verenlere koro halinde en ağır hakaretler ve küfürler edildiği hâlâ hafızalarda tazeyken sormadan geçemiyor insan;

"Bugün ne oldu da birden bire millî ve yerli olmayı savunmaya başladınız?"

Ekonomik kriz mi!.. Dövizi terk edip Türk Lirasına dönüş mü!..

Öyleyse!.. Ülkeyi 14 senedir tek başına idare edenler bugünleri çok önceden göremedi mi?..

15 Temmuz'dan sonra ikinci darbe girişimi ekonomik çöküş ile tezgahlanıyorsa; o zaman da sormazlar mı adama; "14 senedir büyük bir başarı ile yönettiğiniz, yıkılamayacağını iddia ettiğiniz ülke ekonomisi nasıl oluyor da 3-5 ay içinde yerle bir olma durumu ile karşı karşıya kalıyor?"

Bir de!.. Birinci teğet geçme vakasının yaşandığı günlerde ülke ekonomisinin şartları bugünden daha mı iyiydi de o günlerde hiç aklınıza Türk Lirasına dönüşü getirmediniz?.. Neden o günlerde "dövizlerinizi bozdurun Türk Lirasına geçin. Türk Lirası değer kazansın"ı hiç ağzınızın kenarından bile duyamadık?..

Tüm dünyaya baktığınızda Perşembe'nin gelişini nasıl oldu da öngöremediniz?.. O günlerde ekonominin çöküşünü de bağıranları neden hain ilan edip duruyordunuz?..

Öyle oldu... Böyle oldu? Yumurta mı tavuktan çıkar yoksa tavuk mu yumurtadan?.. Alt alta, üst üste rakamlar, göstergeler, grafikler vs... Bunları konunun uzmanı ekonomi yazarlarımıza bırakalım.

Günlerdir kafamı kurcalayan bir mesele var!.. R. Erdoğan'ın, kamu ihalelerini Türk Lirasına bağlayan talimatı üzerine 29 Kasım'da Resmi Gazete'de bir karar yayımlandı. Kamu kurum ve kuruluşları, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde, yabancı para birimi yerine Türk lirası üzerinden teklif alıp sözleşme yapılacağına ilişkin. Kamu İhale Kurumu'nun konuya ilişkin 6 yönetmeliği değiştirildi. Bunlar, Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği olarak sıralandı. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerde yalnızca Türk lirası üzerinden teklif alacak ve sözleşme yapacak. Fakat alınan kararda "değişiklik öncesinde teklif alınmış olan ihaleler, bu kapsamda değerlendirilmeyecek" ibaresi çok dikkatimi çekmişti.

Vatandaşa yapılan "Türk Lirasına dönün" çağrılarına destek olmak istiyorum. İktidarın inandırıcılığı ve samimiyetinin tüm ülkede görülmesi için... Vatandaşın, döviz bozdurana bir de tıraş bıçağı bedava gibi sakil promosyonlara tenezzül etmeden koşa koşa döviz bürolarına gitmesi için.

İktidar bir talimat versin. Başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, 29 Kasım'dan fazla değil bir hafta önce verilen tüm ihaleleri vatandaşlara bakanlıkların resmi internet sitesi üzerinden açıklasın. Toplam fiyatları ve hangi para birimleri üzerinden kimlere ne verildiği ile birlikte...

Eminim ki, bu işte danışıklı dövüş yoktur. "Değişiklik öncesinde teklif alınmış olan ihaleler, bu kapsamda değerlendirilmeyecek" ifadesi sadece ve sadece gerekli teknik bir düzenlemeden ibarettir!.. Hukuki kargaşa, karışıklık olmasın diye!.. Eminim ki; telgrafın tellerine kuşlar da hiç konmamıştır!..

Döviz bürolarına koşmadan önce mutmain olmamız lazım!..

İktidarın millî ve yerli olma hamlesine naçizane küçük bir katkıda daha bulunmak isterim;

AVM'lerde kirada dövizden Türk Lirasına geçmek yetmez. Her şey para mı!.. Şu sokak aralarını bile işgal eden yabancı tabelaları sökün, Türkçeye çevirin de görelim!..

***

"Diyanet'in dolar tarifesi ne olacak?" başlığı ile geçen Pazar günü bir yazı kaleme almıştık. "Türk Lirasına dönün" çağrıları yapılırken, Diyanet'in  vatandaştan Hac ve Umre için Amerikan Doları ile para tahsil etmesini eleştirmiştik. Bazı aklı evveller yazıya, "Suudi Arabistan'da Türk Lirası geçiyor mu?" diye tepki göstermişti. Diyanet İşleri Başkanlığı dün bir basın açıklaması yaptı. Şöyle;

"Başkanlığımız Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamlamıştır. Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Demek ki oluyormuş!..

Açıklamaya çok sevindik. Darısı, Ulaştırma, Enerji Bakanlıkları ile tüm Belediyelerin başına!..

Yazarın Diğer Yazıları