299’uncu maddenin kaldırılması istendi

299’uncu maddenin kaldırılması istendi
CHP, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen maddenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek yürürlükten kaldırılmasını teklif etti

299 Baskı, yıldırma ve sindirme maddesi

Haber: Salim Yavaşoğlu

Vatandaştan farklı olmasın
Vekiller Sezgin Tanrıkulu ile Gürsel Tekin imzasıyla verilen teklifin gerekçesinde, “TCK’nın 299. madde yürürlükten kaldırılması halinde, cumhurbaşkanı da toplumun herhangi bir ferdi gibi eleştiri sınırlarını aşar mahiyette eylemle karşılaştığında hukuki haklarını kullanabilir” denildi. Hukukçular da maddenin, AİHM’e aykırı olduğunu belirterek şu tespitte bulundu.

İfade özgürlüğü için sorun
“Cumhurbaşkanı’nın görevinden dolayı olmasa dahi şahsına yapılan eylemleri herhangi bir kişiden farklı usullere tabi tutmak eşitlik ilkesine aykırıdır. Özellikle ifade özgürlüğü bakımından ciddi sorun oluşturuyor.” 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün döneminde 545 dava açılıp kimse tutuklanmazken Erdoğan döneminde 282 dava açıldı, 14 kişi cezaevine girdi.

CHP, cumhurbaşkanının da herhangi bir fert gibi haklarını kullanabileceğini belirtip, Cumhurbaşkanına Hakaret başlıklı maddenin iptali için Meclis’e kanun teklifi verdi. CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Gürsel Tekin imzasıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299’ncu Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif,  TCK’nın “Cumhurbaşkanına hakaret” başlıklı 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, TCK’da Cumhurbaşkanı için özel olarak düzenlenmiş olan 299’uncu maddenin yürürlükten kaldırılması halinde, cumhurbaşkanının da toplumun herhangi bir ferdi gibi eleştiri sınırlarını aşar mahiyette bir eylemle karşı karşıya kaldığında tüm hukuki haklarını kullanabileceği sabit olduğuna dikkat çekildi.


Üçte bir oranında artış
Teklifte şöyle denildi: “Bu yolla Cumhurbaşkanı’nın görevinden dolayı olmasa dahi şahsına karşı gerçekleştirilen eylemleri herhangi bir kişiden farklı usullere tabi tutmanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, mevcut düzenlemenin özellikle ifade özgürlüğü bakımından ciddi bir sorun oluşturduğu aşikârdır. Bu nedenledir ki TCK’nın ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ başlıklı 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılarak, yine aynı Kanunun her vatandaşa uygulanan hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.” 299. Maddeye göre; cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi halinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır. 

Bozkurt’a fezleke
Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt hakkında Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle TCK’nın 299’uncu maddesini gerekçe göstererek, fezleke hazırladı. Bozkurt hakkında, 21 Ağustos’ta parti bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada Erdoğan hakkındaki sözleriyle ilgili  “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bozkurt’un milletvekili olduğu hatırlatılan fezlekede, soruşturma başlatılabilmesi için Anayasa’nın 83. maddesine göre “yasama dokunulmazlığı”  olduğu için dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın, 25 Ağustos’ta, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Bozkurt’un 21 Ağustos’taki CHP bilgilendirme toplantısında Erdoğan’a hakarette bulunduğu gerekçesiyle kamu davası açılmasını talep etmişti.

Doğru’ya 11 ay
Gazeteci yazar Necati Doğru, Erdoğan’ın açtığı davada 299. maddeden 11 ay hapis cezası almış ve ceza paraya çevrilmişti. Doğru kararı Sözcü gazetesindeki köşesinden duyurmuş ve Erdoğan’ın kendisine 15 ayrı yazıdan dolayı da dava açtığını yazmıştı.