2’nci Habur’a tepki yağıyor

2’nci Habur’a tepki yağıyor
PEŞMERGENİN sınırlarımızdan geçişine siyasilerden tepki geldi. CHP’li Loğoğlu, “Sanal çözüm çöktü” dedi.

2’nci Habur’a tepki yağıyor

Bölücülerin topraklarımızda resmi geçit yaptığını vurgulayan MHP’li Adan, “Tarihimizde böyle bir rezalet görülmedi” ifadelerini kullandı. MHP’li Oğan ise “Peşmerge Türkiye’yi yenmiş ve zafer turu atıyor edasıyla Türk topraklarına sokulmuştur. Bunun 29 Ekim’e rastlaması ise talihsizliktir” sözleriyle eleştirdi.  

Haber: Salim Yavaşoğlu

CHP ve MHP’li milletvekilleri, AKP iktidarının izniyle peşmerge adı verilen çapulcuların Türk topraklarından geçip Ayn el-Arap’a girmesine sert tepki gösterdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Celal Adan, devlet erkanı Cumhuriyet törenlerine katılır ve izlerken uluslar arası hukukta hiçbir karşılığı olmayan peşmergelerin de Türkiye topraklarında resmi geçit yaptıklarını belirterek, “91 yıllık Cumhuriyet tarihimizde böyle bir rezalet görülmemiştir. Üstelik bu rezalet 29 Ekim’de, bayram günü yaşanmıştır. Bir avuç peşmergenin bölücülerin alkışları eşliğinde güya IŞİD’le savaşma adına topraklarımızdan geçmesini kabul etmemiz, içime sindirmemiz mümkün değildir. Peşmerge, Türk topraklarında şov yapıyor, AKP iktidarı ağzını açmış izliyor. Teröristte bile onur arama gafletinde bulunan AKP yöneticilerinin ve bakanlarının, peşmerge şovunu nasıl bir akılla savunacaklarını merak ediyoruz” dedi.

Kasıtlı seçildi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde içinde PKK’lıların da olduğu peşmergeye Türk askerinin eskortluk ettiğine şahit olduk. Bu tarihin kasıtlı olarak seçildiği açık ve net” dedi. Vural, “Vatan topraklarında birilerine zafer işaretli geçit törenleri düzenletildi.  Cumhuriyet Bayramı’nda ordunun resmi geçit törenine paralel, korsan Peşmerge geçit törenini AKP, ABD ve PKK tanzim etmiştir. Yeni Türkiye’de devlet peşmerge ve PKK’ya korumalık yapıyor, o PKK Diyarbakır’da, Yüksekova’da askerimi öldürüyor. Bu rezil manzaradan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, kimse hepiniz sorumlusunuz. Cumhuriyet size emanet edildi. Millet, bu Cumhuriyet’i koruyun diye size güç verdi. Buna izin veren, geçmesini sağlayan, kolaylaştıran hepiniz hesap vereceksiniz” şeklinde açıklama yaptı.

2. Habur rezaleti
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın ise peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Ayn el-Arap’a girişini, “İkinci Habur Rezaleti” olarak değerlendirdi. Yalçın şöyle konuştu: AKP iktidarı böylece Irak’ın kuzeyindeki defakto oluşumu meşrulaştırmış, peşmergeye Irak ordusundan farklı bir statü tanıyarak Irak’ın toprak bütünlüğüne büyük bir darbe indirmiştir. İkinci büyük darbe de Türkiye’nin çıkarlarına ve güvenlik stratejisine vurulmuştur. Yıllardır Kuzey Irak’ta PKK’nın yuvalanmasına imkan veren IKBY’nin bölücü terör örgütüne verdiği ama inkar ettiği destek de böylece resmiyet kazanmıştır. “

 

“Devletimizin gururu ayaklar altına alındı”

MHP Milletvekili Sinan Oğan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’de geçmişte PKK’lıların silah bıraktıkları iddiasıyla Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yaptığı günü anımsattı. “AKP iktidarı nedeniyle Türk tarihine o gün Habur rezaleti diye yazılmıştı. Bugün de ikinci Habur rezaleti yaşanmıştır” diyen Oğan, Türkiye’nin peşmerge geçişiyle tam anlamıyla bir hakimiyet kaybı yaşadığını söyledi. Peşmergelerin Türk topraklarından geçişiyle ilgili ne Birleşmiş Milletler kararı ne de NATO kararı bulunduğuna dikkat çeken Oğan, Irak Anayasası uyarınca da Irak Parlamentosu’nda peşmergelerin ülke dışına çıkmasıyla ilgili bir karar alınmadığını vurguladı. Oğan, “Bu noktada ne uluslararası hukuk bakımından ne Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ne de tezkere açısından yasal dayanak var. Hukuka aykırı, yasal dayanaktan yoksun bir süreç yaşanmaktadır” dedi.
İstila edilmiş gibi
AKP iktidarı nedeniyle Türkiye’nin “böyle bir rezalete” şahit olduğunu savunan Oğan, “Peşmerge adeta Türkiye’yi yenmiş ve zafer turu atıyor edasıyla Türk topraklarına sokulmuştur. Türkiye’nin hem de 29 Ekim gibi Cumhuriyet Bayramı gibi önemli bir gününe rastlaması da talihsizliktir. MİT kontrolünde askeri geçiş söyleniyorsa bunun asker kontrolünde olması gerekirdi. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bunun hiçbir tarafında yok. Eğer MİT o gösteri yapan halkın arasına karışmış ise bunu bilmiyoruz ama ortada kontrollü geçmiş gözükmüyor. Tam bir hakimiyet kaybı tam bir başıboşluk gibi peşmerge güçleri tarafından istila edilmiş gibi bir durum var” diye konuştu. Türkiye’de vicdanların sızladığını kaydeden Oğan, peşmerge gücü içerisinde muhtemelen PKK’lıların da bulunduğunu ifade etti. Oğan, “Özgür ve bağımsız devletin topraklarına askeri donanımlı yabancılar zafer işaretleri yaparak giriyorl. Devlet gururu ayaklar altına alınmıştır” dedi.
Kürt politikasının iflası
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sözde çözüm süreciyle ilgili olarak, “Bir çözüm sürecinin olmadığını, bunun sanal bir yaratık olduğunu ve karşılıklı aktörlerinin bir tarafta hükümet öbür tarafta da İmralı, HDP ve onun adına konuşan partiler ve Kandil olduğunu söyledim. Ama ortada somut bir şey yok. Sanal çözüm süreci bütün boyutlarıyla çökmüş durumda”  açıklamasını yaptı. “Peşmergenin geçişine ilişkin görüntüler 2. Habur olarak değerlendiriliyor, ne diyorsunuz?” şeklindeki soruya Loğoğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kürt politikasının iflası anlamına geliyor. Çözüm süreci sanal bir süreçti, olmayan bir süreçti. Bölgede bir Kürt dinamiği gelişiyor. Türkiye’deki  Kürtlerin tepkileri yükselmekte olan bir Kürt profilinin güçlenmekte olan bir bölgesel Kürt dinamiğinin işaretleri” yanıtını verdi.