3 bin lira maaşı olan çobanlığı ilgi yok

3 bin lira maaşı olan çobanlığı ilgi yok
Türkiye'de küçük baş hayvan üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da besiciler aylık 3 bin lira maaş vermelerine rağmen çalıştıracak çoban bulamamaktan yakınıyor


Şanlıurfa'da birçok besici, yüksek ücret vermesine rağmen çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor. Peygamber mesleği olarak bilinen ve geçmişte rağbet gören işlerin başında gelen çobanlık şimdilerde pek tercih edilmiyor. Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücretler ödemelerine rağmen çoban bulamadıkları için hayvanlarını kendileri otlatmak zorunda kalıyor. Kimi besici ise çoban bulamadığı için hayvanlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. 72 yaşındaki Ali Koçar, yıllardır besicilik yaptığını, son yıllarda ise çoban bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bölgede aylık 3 bin liraya kadar ücret verilmesine rağmen kimsenin bu işi yapmak istemediğini belirten Koçar, çobanlara yılda yaklaşık 50 bin lira ücret ödediğini ifade etti. Çoban bulamadıkları için çoğu zaman sürünün başına kendilerinin geçtiğini anlatan Koçar, "Yaklaşık 400 hayvanım var, 2 çobana tutuyorum. Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz Neredeyse yıllık kazancımızın yarısını çobana yarısını da yeme harcıyoruz" dedi.


Ya çobanlık ya okul
Hayvanlara baktıkları için çocuklarını okula gönderemediğini aktaran Koçar, "10 çocuğum var bunlardan sadece birini okutabildik. O da doktor oldu. 9 çocuğu birine feda ettik. Aslında hepsini okutmak isterdik ama kimi koyunların kimi kuzuların başaına gitti" diye konuştu. Mehmet Bağatimur da çoban sıkıntısı ve yoğun işlerden dolayı bu mesleği bırakmayı düşündüğünü  belirterek, "Dedem, babam hep bu işle uğraşmışlar. Eskiden hayvancılık kıymetliydi, günümüzde insanlar çöpçü olmayı çobanlığa tercih ediyor. Kimse bu işi yapmak istemiyor. Yüksek ücretler teklif etmeme rağmen uzun süredir çoban bulamadığım için hayvanlarımı ben otlatıyorum" dedi.