3.Havalimanı'na girmek isteyen İYİ Partililere müdahale

3.Havalimanı'na girmek isteyen İYİ Partililere müdahale
3. Havalimanı şantiyesinde yaşanan olayları incelemek üzere bölgeye giden İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ve partililere jandarma müdahale bulanarak heyetin şantiyeye girişini engellemek istedi.

Süha ÇARDAKLI / YENİÇAĞ

İstanbul'daki 3. Havalimanı inşaatında çalışan binlerce işçi aylardır maaş alamamaları ve çalışma şartlarındaki sorunlar nedeniyle eylem başlatmışlardı. 

Aylardır devam eden sorunların tahammül edilemeyen bir noktaya ulaştığını belirten işçiler, şartlar iyileştirilene ve maaşlar ödenene kadar eyleme devam edeceklerini açıkladılar.

Protestonun giderek büyümesi ve medyada konuyla ilgili haberlerin çıkmaya başlaması üzerine, eylem yapan işçilere toma ve biber gazlı müdahalede bulunuldu. Gece yarısı emniyet güçlerinin düzenlediği operasyonda çok sayıda işçi gözaltına alındı.

İYİ PARTİ'YE MÜDAHALE: "VALİLİK EMRİ VAR GİREMEZSİNİZ"

Olayların büyümesi üzerine bölgeye incelemeyi gideceklerini açıklayan İYİ Partililer bugün beklemedikleri bir engelleme ile karşılaştı. Havalimanı girişine "valilikten talimat aldık, geçişinize izin veremeyiz" diyen askerler, İYİ Partililerin önünü kesti. 

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ümit Beyaz ve beraberindeki heyetin geçişine izin vermeyen askerler ile partililer arasında arbede çıktı. Jandarmanın fiziki müdahalede bulunduğu İYİ Partili Milletvekili Ümit Beyaz ve İstanbul İl Teşkilatı, yaşananları protesto etti.

Yaşananlara tepki gösteren İYİ Partililer, şantiyeye girip işçilerle görüşmek istediklerini belirterek yolu trafiğe kapattılar. Partililerin uzun uğraşları sonrasında Ümit Beyaz ve beraberindeki heyet, içeriye girerek işçilerle görüştü, şantiyede incelemelerde bulundu.

İşçi ve işveren temsilcileriyle görüşen İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Beyaz'ın basın açıklaması şöyle:

"Değerli Basın Mensupları

İYİ Parti Heyeti olarak Türk ekonomisine hem doğrudan hem dolaylı katkı sağlayacağı öne sürülen 3.Havalimanı şantiyesinde yaşanan iş güvenliği ihmalleri iddialarını hem işveren hem de işçi temsilcilerini dinleyerek bir inceleme yapmak amacıyla burada bulunuyoruz.

Öncelikle belirtmek isterim ki Türkiye’ye katkı sağlayacak her yatırımı desteklediğimiz gibi emeği kutsal bilen ve hakkının teslim edilmesini savunan bir siyasi anlayışın temsilcisi olarak meseleye yaklaştığımızın bilinmesini isterim.

YAŞANANLAR KAMUOYUNUN VİCDANINI RAHATSIZ ETTİ

Değerli Basın Mensupları

76.5 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan 3.Havalimanı şantiyesinde ciddi iş güvenliği ihmalleri olduğu bu ihmallerin ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarına sebebiyet verdiği iddia edilmektedir.

Bunun yanı sıra işçi kardeşlerimizin yaşam koşullarının kötülüğü, barınma ve beslenme gibi sorunlar, maaşların hesaba yatırılmaması ve elden verilmesi, hafriyat kamyonlarının yol açtığı kazalar ve servis sorunu gibi problemler yaşandığı da iddialar arasında.

Bu temel gerekçelerle dün başlatılan iş durdurma eylemi sırasında yaşananlar kamuoyunun vicdanını rahatsız etmiştir.

İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULACAĞIZ

Biz İYİ Parti heyeti olarak bugün buraya gelerek hem iddiaların doğruluğunu araştırmak hem de sizler aracılığıyla kamuoyunun doğru bilgilenmesini sağlamaya çalışmak istedik.

İncelemelerimizden elde ettiğimiz sonucu Partimizin yetkili kurulları ile paylaştıktan sonra harekete geçecek,

Sorunu Meclis gündemine taşıyarak işçi kardeşlerimizin iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi noktasında çözüm arayışlarımızı sürdürecek,

Onların makul ve insani taleplerini havalimanı inşaatının ilerlemesine zarar vermeden hayata geçirmek adına çaba göstereceğiz.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ümit Beyaz olarak işçi kardeşlerimizin haklı ve insani taleplerine kulak verilmesi gerektiğine inanıyor işçi kardeşlerimize de taleplerini dillendirirken sağduyuyu elden bırakmamalarını tavsiye ediyorum.

Hepinize konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

İYİ PARTİ'DEN ÇOK SERT TEPKİ

Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ve İYİ Parti'nin resmi Twitter hesabından 3. Havalimanı'nda yapılan müdahaleye tepki geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Türkkan, "İstanbul Milletvekilimz Ümit Beyaz ve beraberindeki arkadaşlarımız, işçileri ve işveren temsilcilerini dinlemek üzere gittikleri 3. Havalimanı inşaatında jandarma engeli ile karşılaşmışlar. Niye jandarma? Milletvekilinin bölgedeki konular hakkında bilgi alması neden engellenir?" ifadelerini kullandı.

1-20180915185215.jpg

İYİ Parti'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İYİ Parti olarak biz hakkını arayan emekçilerin yanındayız. Siz 421 milyonluk vergi borcunu sildiğiniz, millete küfreden iş adamının yanında yer almaya devam mı edeceksiniz? @Akparti"

ekran-alintisi-576.jpg

KONCUK: "YAZIKLAR OLSUN"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk da işçilere yapılan operasyona tepki göstererek, "3.Hava Limanı inşaatında hak arayan işçilere operasyon yapılmış.Yazıklar olsun. Sendikal hakları kullanmak suç mudur?Sendikal haklar,iç hukukumuz ve taraf olduğumuz Uluslararası sözleşme gereği kullanılır, engel olunamaz.Kaldı ki sadece insanca çalışma şartları istemek suç mudur?" şeklinde paylaşımda bulundu.

sopn.jpg

İlgili Haberler