3 milyon Türkmen’in kimliği yok ediliyor

3 milyon Türkmen’in kimliği yok ediliyor
Kerkük’teki çadır kampını ziyaret eden CHP’lilerin gördükleri karşısında yürekleri parçalandıTÜRKMEN liderlerle bir araya gelen CHP heyetindeki Veli Ağbaba, “Irak’ta, Türkmen kimliği yok ediliyor. Bütün dünyanın bunu görmesi lazım. Yaklaşık 3 milyon soydaşımız, değişik bölgelere sürgün edilmiş vaziyette” dedi.

3 milyon Türkmen’in kimliği yok ediliyor

Çocuklar perişan!
“İNSANIN içinin parçalanmaması elde değil” diyen Amasya Milletvekili Ramiz Topal da, “Bu nasıl oldu, insanlar nasıl bu hale getirildi? Sokaklarda, evlerine su ve ekmek götürür gibi herkesin elinde silah var” ifadelerini kullandı.

Irak’ta Türkmen kimliği yok ediliyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “3 milyon Türkmen, Irak’ın değişik
bölgelerine sürülüyor. Telafer başta olmak üzere insanlar yurtlarından koparılıyor” dedi

Haber: Hanife Açıkalın

Irak’ın Kerkük kentinde Leylan Çadır Kampı’nı ziyaret eden ve Türkmen liderlerle bir araya gelen CHP heyeti, izlenimlerini Yeniçağ’a anlattı.  şimdiye kadar Türkiye’den Kerkük’e giden en kalabalık milletvekili heyeti olduklarını belirterek, “Irak’ta, Türkmen kimliği yok ediliyor. Bütün dünyanın bunu görmesi lazım. Yaklaşık 3 milyon Türkmen, Irak’ın değişik bölgelerine sürgün ediliyor. Telafer başta olmak üzere insanlar yurtlarından koparılıyor” dedi. Ağbaba, Türkmenlerin kendi evlerine dönüşü için terör örgütü IŞİD saldırılarının bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı. Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise, Kerkük’e ilk defa gittiğini ifade ederek, “Dünyanın kültür başkentlerinden Kerkük benim beklediğim şehir değildi. Harap bir kent gördük. Özellikle son olaylar Kerkük’ü çok yormuş” diye konuştu.

Çocuklar ayakkabısızdı
Çatışmalar nedeniyle binlerce Iraklının, Kerkük ve civarına sığındığını aktaran Toptaş, şöyle devam etti: “Irak’ın değişik bölgelerine 150 bin Türkmen göç etmiş. Bizim ziyaret ettiğimiz Leylan Kampı’nda 600 sığınmacının kaldığını öğrendik. Çocukların ayakkabısı yok, giyecek sıkıntıları var. Bu dramı gördükçe IŞİD belasının nelere yol açtığını Kerkük’te daha iyi gördük.” Amasya Milletvekili Ramiz Topal da şunları söyledi: “İnsanın içinin parçalanmaması elde değil. Bu nasıl oldu, insanlar nasıl bu hale düştü? Terör örgütü IŞİD, Türkmenlerin, Irak’ın ve bütün Orta Doğu’nun huzurunu bozmuş. Sokaklarda herkesin elinde silah var. Nasıl Kerbela’da bir katliam yaşandıysa, burada da Türkmenlerin katliamı söz konusu olabilir.”

Yardıma ihtiyaçları var
Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi soydaşlarına sahip çıkmadığını savunarak “Türkiye, Irak, Suriye veya dünyanın başka yerlerindeki soydaşlarının arkasında olduğu izlenimi vermiş olsaydı kampta gördüğümüz acı manzaralar olmayacaktı. Türkiye’nin irade göstererek Türkmen kardeşlerinin yanında olduğunu hissettirmesi lazım. Siyasi hissettirme diğer unsurların, Türkmenler üzerindeki etkisini azaltacak ve onlara özgüven kazandıracaktır.” Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, “Kampta ziyaret ettiğimiz Türkmenlerin insani yardıma muhtaç olduklarını tespit ettik. Yardım çalışmalarının genişletilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız. IŞİD, insanlığın başına musallat olan bir çetedir ve biran önce ortadan kaldırılması gerekmektedir” görüşünü dile getirdi. Bursa Milletvekili Sena Kaleli, “Kadın ve çocukların kamptaki şartlardan çok etkilendiklerini gördük. Artık ‘yeter’ diyorlar. Hem ulusal orduda hem de ulusal yasada kendi kimlikleriyle var olmak istiyorlar. Eşitlik istiyorlar” derken, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan da kampta kalan sığınmacıların barınma, eğitim ve sağlık sorunları olduğunu, özellikle kadınların ve çocukların soğuklardan ve kötü şartlardan en ağır şekilde etkilendiğini söyledi.

CHP, rapor hazırlayacak
CHP’li belediyelerin yardımlarını Kerkük’teki Türkmenlere ulaştıran heyete başkanlık eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkmen kardeşlerimizin bu zor durumunu paylaşmak adına onların yanında olduk. Sorunlarını saptadık ve önümüzdeki günlerde raporlaştırıp kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Ağbaba, yaptığı açıklamada, Kerkük’te insanların mağduriyetinin can alıcı boyutta olduğunu, özellikle çocukların sağlıklı beslenme ve hastalık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkmenlerin ve Kerkük’teki yetkililerin, yardımların boyutundan öte, böyle bir adımın atılmasını değerli bulduğunu aktaran Ağbaba, şunları kaydetti: “Dünya ve Türkiye kamuoyunda Türkmenlerin yaşadığı bu durum, bu zulüm yeterince gündeme gelmedi. Biz bu konuyu daha fazla gündemde tutmak adına böyle bir girişimde bulunduk ve bundan sonra da yardımda bulunmaya devam edeceğiz. Bununla beraber hükümetin de Türkmenlere daha fazla kucak açması, daha fazla destek olması gerekiyor. Özellikle Türkmenlerin sorunlarının dünya kamuoyunda daha fazla yer edinmesi konusunda hükümete büyük görev düşüyor.”