300 bin kişi için 3 fırın

300 bin kişi için 3 fırın
Halep kent merkezinde, yaklaşık 300 bin kişiye hizmet veren onlarca fırından geriye sadece 3 tane kaldı.

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre.

İç savaştaki ilk çatışmalar 2011 sonlarına doğru başladı. Halep merkezi yaklaşık 1 yıl sonra savaşa dahil oldu. Muhalifler birkaç hafta içinde kent merkezinin doğusunu ele geçirdi.

2013 başından itibaren Halep kent merkezi, rejimin sivilleri ayırd etmeksizin en şiddetli bombardımanlar düzenlediği bölge haline geldi.

Rus hava kuvvetlerinin geçen yıl şiddetli taarruzlara başlamasıyla doğu Halep'teki insani kriz en kötü noktasına geldi. Kent merkezinin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. 

Muhalifler ve doğu Halepliler için, rejimin şubat ayında Türkiye sınırıyla bağlantılarını kesmesi dönüm noktası oldu.

Doğu Halep'in Türkiye sınırıyla tek insani koridoru olarak geriye, Kastillo yolundan İdlib iline oradan Hatay'a çıkışı kaldı.

Halkın açlıkla mücadele ettiği bölgede, gıda yardımından sorumlu Kent Meclisi üyesi Muhammed Mesletiy'in verdiği bilgiye göre, hizmet veren sadece 3 fırın kaldı. Bu fırınlar da un sıkıntısı ve bombardıman nedeniyle bir gün arayla ve sadece gece yarısına kadar çalışabiliyor.