300 TB'lik CERN Verileri Erişime Açıldı!

300 TB'lik CERN Verileri Erişime Açıldı!
Büyük Hadron Çarpışma deneyleri ile dikkatleri üzerinde toplayan bilim merkezi, 300 TB'lik dev arşivi ücretsiz olarak erişime açtı. İşte konuyla ilgili detaylar.

Büyük Hadron Çarpışma deneyleri ile dünya genelinde yeni bir dönem başlatan Cern, uzun bir aranın ardından dev arşivini kullanıcılara sundu. İngilizce olarak yayınlanan verilerde, kişiler Cern ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilecek. Yapılan açıklamada belgelerin kolay bir şekilde erişilebilir olduğu ve isteyen kişilerin online olarak bu verilere erişebileceği belirtilirken, 300 TB'lik dev arşivden çalışmalar ve kurum hakkında pek çok bilgiyi öğrenmek mümkün olacak.

2008'de Başladı!

Kuşkusuz Cern için en çok merak edilenlerden birisi Büyük Hadron Çarpışma. 2008 yılında çalışmaları başlatılan projede özel olarak bir tünel oluşturulmuş durumda. Yerin 100 metre altında kurulan bu özel sistem 27 kilometre gibi devasa boyutlarda. Evrenin başlangıcının bir benzerinin kurulmak istendiği bu tesis, en çok ilgi çeken bölümlerden birisi olurken, paylaşılan veriler arasında bu projeyle ilgili de pek çok detay yer alıyor.

Sistem Gereksinimlerine Dikkat!

Paylaşılan belgelerin okunabilmesi için mutlaka Scientific Linux 6 işletim sistemine sahip bir cihazınızın bulunması gerekiyor. Ayrıca dosya formatlarının bilgisayar tarafından tanımlanabilmesi için CMS yazılımını da indirmeniz gerekiyor. Bu sistem gereksinimlerinin karşılanmaması halinde ise dosyaları açabilmeniz şu an için mümkün değil.

Cern tarafından yapılan 300 TB'lik paylaşım için buraya tıklayabilirsiniz