3’üncü dalgada 28 polise gözaltı

3’üncü dalgada 28 polise gözaltı
22 Temmuz’da İstanbul’da başlatılan Emniyet’teki “yasa dışı dinleme” operasyonunun ardından dün de İzmir merkezli 13 ilde savcılık emriyle arama kararı çıkarıldı

3’üncü dalgada 28 polise gözaltı

Emniyet’te İstanbul merkezli 22 Temmuz’da başlatılan “yasa dışı dinleme” operasyonu genişleyerek devam ediyor. İzmir merkezli 13 ilde “yasa dışı dinleme” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında haklarında arama kararı çıkarılan 32 emniyet mensubundan 28’i dün gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen haftalarda dinlenildiği ortaya çıkan yaklaşık 62 kişinin şikayeti üzerine soruşturma başlattı.

Bu kapsamda 19’u İzmir’de, diğerleri İstanbul ve Yalova’nın da  aralarında bulunduğu 13 ilde toplam 32 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Sabaha karşı söz konusu adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, 28 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler arasında İzmir’de şube müdürüyken tayin olduğu şehirde emniyet müdürlüğüne terfi eden 1 kişinin de olduğu belirtildi. Operasyonun, bu aşamada, “Liman” ve “Askeri bilgi belge bulundurma” davasıyla ilgili olmadığı, sadece dinlenilen kişilerin şikayeti üzerine başlatıldığı öğrenildi.

Rütbeliler de var
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yapılan yazılı açıklamada, 2010-2013 yıllarında İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan bir kısım personel tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun cumhuriyet başsavcılığına iletildiği belirtildi. Aynı yönde ulusal medyada çıkan haberlerin de ihbar kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: “Cumhuriyet başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 Ağustos 2014 itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir.” 
Salim Yavaşoğlu