“4.5G’ye dikkat edin cebiniz yanmasın!”

“4.5G’ye dikkat edin cebiniz yanmasın!”
Ulaştırma Bakanı bugün hayatımıza giren GSM teknolojisi için halkı uyardı: İnternete hızlı bağlanayım derken dikkat etmek de gerek yoksa yüksek fatura ödemek kaçınılmaz olur

İhalesinden Hazine’nin KDV dahil yaklaşık 4 milyar Euro kazanç elde ettiği 4.5 GSM teknolojisi, gece yarısından itibaren, Türkiye’nin 81 vilâyetinde sınırlı da olsa kullanılmaya başlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4,5G teknolojisi ile yüksek hızlı hizmetin, yüksek maliyete sebep olabileceğini belirterek, “Burada hız çok yüksek ama bir yandan da cepleri yakabilir. Tedbirli olmakta fayda var. Herkes bütçesine göre, yorganına göre ayağını uzatarak iş yapsın.” dedi. 

Binali Yıldırım, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de kullanılmaya başlanan 4,5G teknolojisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, “4,5G, bütün şehir merkezlerinde belirli noktalarda bugünden itibaren verimli çekecek. Bütün Türkiye sathında çekmesinde son tarih 2023. 2023’e geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95’i kapsamış olacağız” diye konuştu.  1 Nisan’dan itibaren, Türkiye’nin 81 vilâyetinde sınırlı da olsa vatandaşların 4,5G hizmeti alacağını dile getiren Binali Yıldırım, bu amaca yönelik faal 4 bin 650 civarında baz istasyonu bulunduğu, aktif hale getirilmek üzere ise 13 bin 302 baz istasyonu kurulduğu bilgisini verdi.

İhaleden 4 milyar Euro

Binali Yıldırım, 2023’te 4,5G’nin nüfus olarak yüzde 95’i kapsayacak hale geleceğini belirterek, “Bugünden yarına her tarafta 4,5G çekecek diye düşünmesinler. Bunun zamana ihtiyacı var. Bölünmüş yolları 10 yılda bu noktaya getirdiğimiz gibi 4,5G’de de 780 bin kilometrekare 79 milyon nüfusun yaşadığı alanlarda da, kurulacak altyapıyla çekim gücü, hızı artmış olacak” diye konuştu. Hız artışının ekonominin büyümesi ve kalkınma hedeflerinin kısa zamanda gerçekleşmesi açısından önemli bir adım olduğuna işaret eden Yıldırım, 4,5G ile ilgili sürecin 2015’te hız kazandığını ve 4,5G ihalesinden Hazine’nin KDV dahil yaklaşık 4 milyar Euro kazanç elde ettiğini dile getirdi.

 

Türk Telekom: Fiyatlar sabit kalacak

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan “Fiber Güçlü 4.5G ile müşterilerimiz güçlü altyapımız ve sunduğumuz GiGA 4.5G teknolojisiyle iletişimden eğlenceye, istedikleri yerden istedikleri zaman, Dünya’nın en yüksek hız deneyimine en iyi kalitede ulaşabilecekler” dedi. Türk Telekom, İstanbul Park’ta Türk Telekom CEO’su Rami Aslan ev sahipliğinde düzenlediği basın toplantısıyla 4.5G’ye yönelik vizyonunu paylaştı. CEO Rami Aslan, toplantıda şunları söyledi, “4.5G hizmetlerinde spektrum çok önemli. Ama en az onun kadar önemli bir şey var ki o da fiber altyapısı. Türk Telekom olarak 4.5G’de abone başına hem en geniş frekans aralığına hem de kaliteyi kesintisiz bir şekilde sunabilmek için 4.5G baz istasyonlarını 81 ilde çepeçevre saran fiber ağa sahibiz. Bu avantajımızı müşterilerimize Dünya’nın en yüksek hızını ve benzersiz veri indirme ve yükleme kapasitesini sunarak yansıtacağız. Diğer bir ifade ile biz Türk Telekom olarak, 4.5G’deki farkımızı fiber gücümüzle göstereceğiz. 1 Nisan’dan itibaren, ülke genelinde yaygın fiber ağımızla en iyi 4.5G hizmetlerini sunmaya başlıyoruz. İlk günden itibaren tüketiciler, Fiber Güçlü 4.5G’nin farkını yaşayacaklar.” Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin de, bugünden itibaren kullanılmaya başlanan 4,5G’de dakika başına konuşmada fiyatların sabit kalacağını vurgulayarak, “Data ve sesi kullanma arasında fiyat farkı olmayacak.” dedi. Coşkun Şahin, 4,5G’nin kullanılmaya başlamasıyla aynı miktar kullanımda yüksek fiyat ödemenin veya 4,5G aboneliği için ücret alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, bu teknolojiye uyumlu cep telefonu ve SIM karta sahip olanların aboneliğini onaylamak şartıyla 4,5G’ye geçeceğini söyledi. SIM kart değişimlerinin ücretsiz olduğunu anlatan Coşkun Şahin, abonelerine 10 gigabayt internetin de hediye edildiğini ifade etti.

 

Turkcell, kotaları ikiye katlıyor

Turkcell, bugün hizmete sunulan 4,5G’ye geçen bütün abonelerin internet kotasını ikiye katlayacak. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 4,5G’ye ilişkin Girne’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni dönemde Turkcell’in müşteriye olan bağlılığını 10 maddelik manifesto ile kayıt altına aldıklarını söyledi. Kaan Terzioğlu, müşterilere “Hızım arttı, kotam bitecek” sıkıntısı yaşatmak istemediklerini belirterek, “4,5G’ye geçen müşterilerimizin kotalarını ilk 3 ay boyunca ikiye katlayacağız, 3 ayın sonunda da fiyat artışı olmaksızın daha yüksek kotalı tarifelerden yararlanabilecekleri sürpriz tekliflerimiz olacak. Kullanılmayan paket ve servis ücretlerini geri ödeyeceğiz. Müşteri menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Paketinden kalan kullanım hakkını devredeceğiz. Cihazları bozulduğunda tamir edilene kadar ikame cihazla onları bağlantısız bırakmayacağız. 4,5G’ye geçen hiçbir müşterimizden 1 lira dahi ekstra bedel talep etmeyeceğiz, faturalarda sürpriz yaşatmayacağız” dedi.