4 bakanı koltuğundan etti

4 bakanı  koltuğundan etti
“Vahim” iddiaların üzerİ örtüldü. BİR yıl önce büyük bir operasyonla ortaya çıkarılan iddialar, dosyaları savcılar tarafından kapanmasına karşın kamuoyu vicdanında aklanmayı bekliyor.

Haber: Salim Yavaşoğlu

Ülkeyi sarsan vahim iddiaların üstü örtüldü

Bir yıl önce 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ortaya çıkan iddialara ilişkin takipsizlik kararına yapılan itiraz savcılık tarafından reddedildi

17-25 Aralık’ta ortaya saçılan Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla aradan bir yıl geçmesine rağmen henüz yüzleşilmedi. Aynı tarihlerle anılan dosyalar savcılar tarafından kapatıldı. Bakanlar, bakan çocukları ve hükümete yakın işadamlarının dahil olduğu, yolsuzluk miktarı milyar dolarlarla ifade edilen tarihi soruşturma, Türkiye’ye yeni antidemokratik gömleğin giydirilmeye başlanmasının da dönüm noktası oldu.  Muhalefetin, bu tarihi dönem için “17-25 Aralık Yolsuzluk Haftası” yakıştırması yaptığı tarihi gelişmeler 17 Aralık’ta sabaha karşı polisin yaptığı bir operasyonla başladı.

Büyük gözaltılar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün koordinasyonunda, Savcı Celal Kara’nın talimatıyla dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, iş adamları Ali Ağaoğlu, Rıza Zarrab ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 89 kişi evlerinde yapılan aramaların ardından gözaltına alındı. Ertesi gün medyaya sızdırılan görüntülerde bakanların oğulları ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evlerinde yapılan aramalarda para kasaları, ayakkabı kutusunda 4.5 milyon dolar görüldü.

İkinci dalga şoku
Operasyonunun ikinci dalgası Ümraniye davasının da savcısı olan Muammer Akkaş tarafından başlatıldı. Savcının, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırladığı haberleri çıktı. 25 Aralık operasyonunda yine sosyal medyada başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la yaptığı telefon konuşmaları yer aldı. Erdoğan, konuşmaların montaj olduğunu belirterek, bunun kendilerine karşı yapılmış bir darbe teşebbüsü olarak niteledi.

Dosyalar kapandı
29 Ocak’tan itibaren de soruşturmayı tek başına yürüten Ekrem Aydıner, Rıza Zarrab ile eski bakanların oğulları Barış Güler ile Salih Kaan Çağlayan, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi için takipsizlik verdi.  Bunun ardında eski Fatih Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce, 10 Kasım’da verilen takipsizlik kararına itiraz ettti. Dün savcılık tarafından bu itiraz da reddedildi.  2 Eylül 2014’te, 25 Aralık soruşturmasıyla ilgili olarak da takipsizlik kararı alındı. Bilal Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 96 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi.