4 kişilik ailenin açlık sınırı 1,349 lira

4 kişilik ailenin açlık sınırı 1,349 lira
Türk-İş’in araştırmasına göre Mayıs 2015 itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1,349 TL olarak açıklanırken, yoksulluk sınırı ise 4 bin 394 TL olarak hesaplandı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Mayıs 2015 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Türk-İş araştırmasına göre 2015 Mayıs ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1,349 TL olarak açıklandı. Türk-İş’e göre gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 394,87 TL olarak hesaplandı. Türk-İş’in raporunda “Gıda fiyatlarında görülen artış çalışanların geçim koşullarına olumsuz yansıdı.

Bekar olanlar

Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin aile bütçelerinde ağırlıklı olarak yer alan ’mutfak harcaması’ndaki artış oranı tüketici fiyatlarındaki artışın üzerinde bir seyir izliyor” denildi. Türk-İş hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, 2015 yılının ilk beş ayı sonunda 117 TL artış gösterdi. Ailenin yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre dört ayın sonunda 381 TL olarak hesaplandı. Bekar olan bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay 1,644 TL olarak hesaplandı.