Dolara ABD gazı

Dolara ABD gazı
Dolar, gün içerisinde Merkez Bankası’nın ‘örtülü faiz artırımı’ndan sonra 2.5770’e indi. Öğleden sonra Amerika’da açıklanan istihdam verisi ile 2.6461’e çıkıp rekor kırdı

ABD’de faiz artışlarının başlayabileceğini gösteren ekonomik verilerin açıklanmasının ardından; dolar yeniden yükselişe geçti. Açıklanan verilere göre ABD’de işsizlik beklentilerden da daha olumlu geldi. Piyasa uzmanları ve ekonomistler, işsizliğin yüzde 5.6’ya gerilemesini beklerken, yüzde 5.5 düzeyine indiği açıklandı. Bu rakamlar; ABD’de istihdamın da beklenenden daha çok arttığını ortaya koydu.

Dolar/TL; faiz artışı beklentilerine neden olan ABD istihdam verisi ile 2.6461’e çıkıp rekor kırdı. Dolar; gün içerisinde Erdoğan’ın Merkez Bankası’na karşı bir diyalog yolu açan sözleri ve Merkez Bankası’nın ‘örtülü faiz arttırımı’ndan sonra 2.5770’e inmişti.

Yatırımcı endişeli
TCMB üzerindeki siyasi baskının sürerek kurdaki artışın devam edeceği yönündeki yatırımcı algısı nedeniyle dolar/TL, Perşembe günü akşam saatlerinde de tarihi zirve seviyelerini yeniledi. 2,6290 ile bütün zamanların en yükseğine çıkarak rekorunu tazeleyen dolarda, dünkü Cuma sabahı ilk işlemler 2.62 seviyesinin hemen altında oldu.  Uzmanlar; TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerindeki baskının kısa sürede bitmeyeceğini tahmin ettiklerini söylüyor.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasilerden gelen faiz indirimi baskılarının Merkez Bankası’nın geçmişte benzer kur şoklarında kullandığı faiz arttırımı seçeneğinin önünde büyük bir engel teşkil etmesinin; TCMB’nin elindeki seçenekleri sınırladığını belirtirken, bankacılar bunun da satış baskısının ana nedenlerinden olduğunu söylüyorlar.  Bir diğer taraftan ise ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bütün bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor. Merkez Bankası (TCMB) son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL’de uyandırdığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada “örtülü faiz artışı” olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarını dün daha da belirginleştirdi. Bankacılar, TCMB’nin dün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını ve gecelik piyasada faizlerin 30 baz puan yükseldiğini belirttiler.