500 bin tatilci ‘kaçak’

500 bin tatilci ‘kaçak’
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin “Türkiye Kaçak Tur Raporu”na göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen kaçak turla seyahate çıkan yerli turist sayısı bu yıl 500 bini buldu

Bu yıl Ramazan Bayramı nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi yollara dökülürken, ‘kaçak turlar’ tatilcinin canını ve parasını tehdit ediyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) ’Kaçak Tur Raporu’na göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen kaçak turla sehayate çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanıyor. Söz konusu kaçak turların Türkiye ekonomisinde yaratacağı kayıp ise 850 milyon lirayı buluyor. Turizm sektöründe kaçak turlar TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başını çektiği yoğun denetim mekanizmasına rağmen alanını oldukça genişletti. Kayıt dışı çalışan acentalar, vatandaşların tatil hayalleriyle oynadıkları gibi denetimsiz araçlarda seyahat ettirerek hayatlarını da tehlikeye atıyorlar. TÜRSAB raporuna göre, bu yıl için tahmin edilen toplam yerli turist sayısının 5 milyona yakın olduğu düşünüldüğünde her 10 turistten 1’i kaçak tur tehlikesiyle karşı karşıya.

Mağdur ediyorlar
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, farkında olmadan ya da daha ucuz diye özellikle yaz döneminde TÜRSAB üyesi olmayan acenta ve kuruluşların düzenlediği belgesiz, kaçak ve denetimsiz organizasyonlarla tura çıkanların herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olacaklarını belirterek, şunları kaydetti: “Kaçak çalışan bu şirketler ve kişiler insan hayatını hiçe sayan geziler düzenliyorlar. Belgesiz seyahat acenteliği sektörde haksız rekabet yaratırken, diğer yandan da denetimsizlik nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaş sadece fiyata bakarak değil, sigortalanmış ve hak iddia edebileceği tatil seçmeli. Kaçak tur kayıtlı turlardan günde 20 ila 100 lira ucuza geliyor. Bu kadar fark için tatil zehir olmasın.” 


Her yer doldu taştı
amazan Bayramı nedeniyle tatil bölgeleri dolup taşarken, bir çok bölgede doluluklar yüzde 100’e ulaştı. Hatta bölgedeki turizmciler vatandaşları hiç bir şekilde rezervasyonsuz gelmemeleri yönünde uyarıyor.Yerli ve yabancı tatilcilerin tatil için tercih ettiği Kuşadası’nda bayram nedeniyle son yılların en yoğun dönemi yaşanıyor.İranlı turistlerin geçtiğimiz yıla oranla 2,5 kat artan rezervasyonlarının yüzde 80’i beş yıldızlı otellere oldu.Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, 60 bin yatak kapasitesi bulunan Marmaris’te bayram nedeniyle tüm otellerin dolu olduğunu, rezervasyon yaptırmayanların yer bulmasının imkansız olduğunu söyledi. Ortaca’da 5 yıldızlı otellerin bulunduğu Sarıgerme’de doluluk oranı yüzde 90 olurken, Dalyan ve Göcek’te ise bu oran yüzde 100’e ulaştı. Datça’da da doluluk yüzde 100’e ulaşırken, 17 bin 500 olan Datça nüfusunun şu anda 60 bine çıktığı ve bu yoğunluğun Ağustos ayı boyunca süreceği kaydedildi.