Fener 4 atınca Pereira tavır aldı

Fener 4 atınca Pereira tavır aldı
Sarı-lacivertilerin kupada Antalyaspor’u 4-2 yendiği maçın ardından basın toplantısında soru almayan Pereira’ya tepki yağdı

Dünya Fair-Play üyesi Erdoğan Arıpınar, “Sorular işine gelmiyor” derken, eski TSYD Başkanı Naci Arkan, “Farklı galibiyet şımarttı” dedi.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira’nın Ziraat Türkiye Kupası’nda Antalyaspor karşısında alınan 4-2’lik galibiyetin ardından soru soran basın mensuplarına takındığı tavır şaşkınlık oluşturdu. Ligin ilk haftalarında sergilenen kötü futbol, oynattığı taktik ve her hafta sahaya sürdüğü değişik kadrolar nedeniyle ağır eleştiriler aldığı günlerde bile basına yakınlığıyla bilinen Portekizli çalıştırıcının bu tavrı sert tepki gördü. O günlerde soru almadan toplantıyı tamamlamayan hatta sık sık şaka yapmayı bile ihmal etmeyen Vitor Pereira’nın bu davranışı, futbol otoriteleri tarafından haber alma özgürlüğü engellenen taraftarlara ve futbolseverlere saygısızlık olarak nitelendirildi. Otoriteler, Gençlerbirliği maçı sonrası “Saygı istiyorum” diyen bir teknik adamın kendisinin de herkese saygı göstermesi gerektiğini ifade ederken, “Herhalde başarılı sonuçlar art arda gelince, ‘Artık güç bende’ istediğim gibi hareket edebilirim havasına girdi” dediler.

‘Tamamen lisan sorunu’

Dünya Fair Play Konseyi Üyesi ve Avrupa Fair Play Birliği 2. Başkanı Erdoğan Arıpınar, Fenerbahçe Teknik Direktörü Pereira’nın önceki gün, basın mensuplarından soru almamasıyla ilgili olarak YENİÇAĞ’a şunları söyledi: “Yabancı teknik direktörlerle, spor gazetecileri arasında sürekli bu tip gerginlikler yaşanıyor. Bunlar tamamen lisan sorunundan kaynaklanıyor. Gazetecilerin çoğu onların dilinden, onlar da bizim dilimizden anlamadığı için kopukluklar oluyor. Özellikle yapılan tercümeler eksik ve yanlış olduğundan sık sık istenmeyen görüntüler yaşanıyor. Tercümelerin ne şekilde yapıldığını bilmiyorum ama yaşananlar yanlış ve abartılı olduğunu işaret ediyor. Bu nedenle yabancılar genelde, basın mensuplarının öğrenmek istediğini değil de kendi istemleri doğrultusunda soru sorulmasını istiyor. Böyle olunca da kamuoyunun haber alma trafiği aksıyor. Hiç kimse basından kendi istediği şeklinde soru sorulması hakkına sahip değildir ve etik olamaz.”

‘1-0 alınca bülbül gibiydi’

Türkiye Spor Yarazları Derneği (TSYD) eski başkanlarından Naci Arkan da Vitor Pereira’nın basın toplantısında aldığı tavrı sert bir dille eleştirdi. Arkan, Portekizli çalıştırıcının Fenerbahçe’nin Antalyaspor’u 4-2 gibi farklı bir skorla yenmesinden cesaret alarak basına tavır koyduğunu belirtti. YENİÇAĞ’a konuşan Naci Arkan şunları söyledi: “Antalyaspor karşısında alınan farklı galibiyet Fenerbahçe teknik direktörünü rahatlattı. Daha iki gün öncesine kadar kalıp kalmayacağı tartışılan Pereira, takım kötü oynadığı ve güç bela 1-0 kazandığı 7 maç ile bir farkla galip geldiği diğer müsabakaların ardından basına yaranmak için bülbül gibi ötüyordu. Çünkü durumu kritikti. Ama şimdi Antalyaspor’a 4 gol atınca bir anda basına karşı küstahlaştı. Tek tek atarak kazanırken basın karşısında konuşacak çok konu bulan Portekizli çalıştırıcının, 4-2’lik sonuçla birlikte dili tutuldu. Dernek buna çözüm bulmalı ve spor basını da bunların altında kalmamalı. Aksi takdirde zaten talimatlı hareket eden bu tip teknik adamlar, iki hafta sonra medyayı ezmeye çalışırlar.”