Kıbrıs’ta barış için 90 milyar gerekli

Kıbrıs’ta barış için 90 milyar gerekli
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis arasında yaklaşık 6 aydır sürdürülen tek Kıbrıs görüşmelerinde ana sorunun yaklaşık 25-30 milyar doları bulan tazminat olduğu ortaya çıktı

Kıbrıs’ta barış için 90 milyar gerekli

Türklerin, bundan başka sorunları da var.

 

Ana sorun mülk

CNNTurk’ten Cüney Özdemir’in TV programı için görüştüğü liderler, Ada’da barıştan umutlu olduklarını söyledi.  Akıncı, en sancılı konunun “mülk” sorunu olduğunu belirterek şöyle dedi: “Geri dönme talebi öne çıksa da yapılan araştırmalar tazminatla bu işin büyük oranda çözümlenebileceğini gösteriyor. Rumların Kuzey’de bıraktığı 1.5 milyon dönüm mülk var. Bizim Güney’de bıraktığımız arazi, 450 ile 500 bin dönüm arasında. Arada bir milyon dönüm civarında mülk kalıyor. Bir kısmı toprak düzenlemesi çerçevesinde halledilecek. Geri kalanın da büyük kısmı tazminatla çözümlenebilecek. Uzmanların, tazminatlarla ilgili verdiği rakam yaklaşık rakam 25-30 milyar dolar civarında. Maraş bölgesi müzakereler çözümsüz bile kalsa benim uzun vadede ilk konuşacağım konu. Ama yalnız başına onu değil, Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanı’nın uluslararası trafiğe açılmasını da konuşacağım.”

İmkansız değil

Nikos Anastasiadis ise çözümün imkansız olmadığını söyledi. Önemli konunun tazminat olduğunu belirten Rum lider, şöyle konuştu: “Hiçbir toplum bir diğer toplumun haklarını inkâr ederek, adaletsizlik üzerine bir düzen kurma fikrini benimseyemez. 74’ten sonra biz, çok acı bir uzlaşmayı kabul ettik. Çünkü nüfusun coğrafi dağılımı 74 öncesinden farklıydı. Kıbrıslı Rumlar mallarını, servetlerini terk etmeye mecbur bırakıldılar. İşlerini ve hayatlarını terk etmek zorunda kaldılar. Aynı şekilde Kıbrıslı Türkler de kuzeye gönderilmek zorunda kaldı. Hiç kimse evsiz bırakılmayacak. İkamet edecek yer ve gerekli koşullar sağlanmadan kimsenin acı çekmesine izin vermeyeceğiz. Doğu Akdeniz’de doğalgaz yataklarının varlığı Kıbrıs’ın ilgi odağı olmasını sağlıyor. Çözüm imkânsız değil. Yeter ki müzakere masasında, yaşanılan zorlukları aşmak için istek ve karşılıklı anlayış olsun. Gösterilen çabalar konusunda Türkiye’nin aktif desteğine ihtiyaç var.”

,