7 ayın ihracatı 84,4 milyar dolar

7 ayın ihracatı 84,4 milyar dolar
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Temmuz ayında ihracat, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 13 düşerek 10 milyar 857 milyon Dolar oldu

İlk 7 ayda toplam ihracat yüzde 8,8 düşüşle 84 milyar 369 milyon Dolar’a; son 12 aylık ihracat ise yüzde 4,9 düşüşle 148 milyar 567 milyon Dolar’a indi.

Aynı dönemde Irak’a olan ihracat 13 aylık düşüşten sonra ilk kez yükselirken, yüzde 5,4’lük artış kaydedildi. ABD’ye ihracatta da Temmuz’da yüzde 15,8’lik yükseliş gözlendi.

Parite kaybı: 8 milyar dolar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracattaki düşüşte emtia fiyatlarındaki gerileme ile oluşan fiyat baskısı ve dünya ithalatındaki düşüş ile Euro-Dolar paritesindeki yaşanan kayıpların etkili olduğunu anlatırken, “Biz sene başında paritenin ihracatımıza olumsuz etkisinin tüm yıl için 8 milyar Dolar olabileceğini tahmin etmiştik. Yılbaşında tahmin ettiğimiz rakama 7 ayda ulaştık.” dedi.  Mehmet Büyükekşi, “Temmuz ayında sanayi ve tarım ihracatımız kilo bazında yüzde 4,1 arttı  ve AB’ye ihracatımız Euro bazında yüzde 6,9 artış gösterdi. Bu veriler, ihracatçılarımızın Dünya’ya daha fazla mal sattıklarını ve dünyada pazar payı kazanmaya devam ettiklerini gösteriyor” diye konuştu.

Mehmet Büyükekşi, Batı ülkelerinin İran ile anlaşmasının Türkiye için önemli fırsatlar barındırdığını belirterek, şunları söyledi; “İran’ın Dünya ile bütünleşmesi, bölgede siyasal risklerin azalmasının yolunu açacak, böylece tüm bölgeye yatırımlar artarken, bölgenin dış ticareti de gelişecektir.  Bu durumdan en fazla yarar sağlayacak olan ülke ise bu fırsatı iyi değerlendirdiği takdirde Türkiye olacak.” Mehmet Büyüekşi, Çin ile yerel para Türk Lirası ve Çin Yuanı üzerinden dış ticaretin geliştirilmesine sıcak baktıklarını anlattı. 

Otomotiv-hazır giyim

Otomotiv endüstrisi, Temmuz ayı ihracatında 1 milyar 644,3 Dolar ile yine ilk sektör oldu.  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 497 milyon 48 bin Dolar’lık ihracatla ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 322 milyon 393 bin Dolar’lık ihracatla kimyevî maddeler ve mamûlleri sektörü takip etti.