Ürdün’de kampa sokmadılar

Ürdün’de kampa sokmadılar
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ürdün’de Suriyeli sığınmacıların durumunun ele alındığı, “Suriye’nin dostları” toplantısına katıldı.

Türkiye, Lübnan, Irak’ın Dışişleri Bakanları ile BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Mısırlı yetkililerin katıldığı toplantı, Za’atari kampının idari bölümünde gerçekleştirildi. Ancak Ürdünlü yetkililer, konuk bakanların kampın, Suriyeli mültecilerin yaşadıkları bölümüne geçmesine izin vermedi. Ürdünlü yetkililerin, konukları Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları bölgeye hiç sokmamaları nedeniyle, ne Davutoğlu, ne de diğer bakanlar durumu kendi gözleriyle görme imkanı bulabildi. Ürdün’deki toplantının benzeri, dört ay önce, Ocak ayında Şanlıurfa’da gerçekleştirilmişti. Suriyeli sığınmacıların barındığı Harran konteyner kentte düzenlenen toplantı çerçevesinde, Davutoğlu ve konuk bakanlar, görüşmelerin ardından kampı gezmişlerdi. Kamp içinde ayrı ayrı, uzun süre dolaşan konuk bakanlar, Suriyeli sığınmacıların durumunu yerinde görme fırsatı bulmuştu.

74 vatandaşımız öldü
Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Suriye tarafındaki çatışmalardan seken mermiler ile Suriye bağlantılı terör olayları ve yasadışı hudut geçiş girişimlerinde toplam 74 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 337 vatandaşın ise yaralandığını belirtti.