9 rakamı hakkındaki bu bilgileri duyunca ağzınız açık kalacak. 9 rakamının hepimizi ilgilendiren bir sihri daha var

9 rakamı hakkındaki bu bilgileri duyunca ağzınız açık kalacak. 9 rakamının hepimizi ilgilendiren bir sihri daha var
Hem matematikte hem hayatta hem de mitolojide en çok merak edilen sayıların başında gelen 9’la ilgili bilgiler yeniden gündem oldu. 9 rakamının Türk mitolojisinde de önemli bir yeri olduğu biliniyor. Yine, her insanın istisnalar hariç anne karnında 9 ay durması nedeniyle de 9 rakamı ayrı bir önem arz ediyor.

9 rakamı hakkındaki bu bilgileri duyunca ağzınız açık kalacak. 9 rakamının hepimizi ilgilendiren bir sihri daha var

İnsanoğlu, var olduğu günden bu yana yaşadıklarını belli kalıplara sığdırmayı sever. O kalıplardan biri de matematik ve sayılarla ilgili. İşte insanoğlunun başarısını ya başarısızlığını sığdırdığı sayılardan biri de 9…

9 sayısı hakkındaki ilginç bilgiler yeniden gündeme geldi. Neotempo’nun derlediği bilgilere göre 9 sayısı hakkındaki tüm detaylar şu şekilde:

Bakınız çarpım cetvelinden bir örnek verecek olursak; 9 herhangi bir sayı ile çarpılınca, çıkan sayının rakamlarının toplamı hep 9''dur.

1 x 9 = 9

4 x 9 = 36? 3+6 = 9

8 x 9 = 72? 7+2 = 9

TÜRK MİTOLOJİSİNDE ÖNEMLİ YERİ VAR

Türk ve Altay mitolojisinde halk kültüründe ‘9’ kutlu rakamdır. Tuva Cumhuriyeti’nin başkenti olan Kızıl şehrinin yakınlarında Dokuz Bulak adı verilen bir su kaynağı var. Moğollarda güneyde 99, kuzeyde 77 Tanrı var. Moğollarda göğün 9 oğlu olduğu kabul edilirdi. Türk mitolojisinde dünyayı yaratan Kara Han, dünyanın merkezine 9 dallı çam ağacı dikmişti.

İNSAN 9 AY ANNE KARNINDA KALIR

Çünkü 9''un bir üst rakamı 10… 10 ise 1''in tekrarından ibaret. Ayrıca bebekler 9 ay ana rahminde kaldıktan sonra ışığı görüyor.

DAİMA KENDİNİ TEKRARLAR

Mesela; Truva 9 yıl süreyle kuşatıldı, 10. yılda düştü. Odysseus 9 yıl boyunca dünyayı dolaştı, 10. yılda ülkesine dönebildi.

DOKUZ BİTİŞİ GÖSTERİR

Tek haneli sayıların sonuncusu ayrıca üçün karesi olduğundan erişilen bir noktayı, tamam olmayı sembolize eder.

Mesela doğum günü olarak 9 rakamının, yüksek gelişim kapasitesine sahip güçlü bir kişiliği gösterdiği söylenir.

Burada anlatılmak istenen ise, fikirlerin ister olumlu ister olumsuz olsun, mükemmel olanın yaratıcı düşünceden kaynaklandığı gerçeği

ATATÜRK’ÜN DOĞUMUYLA İLGİLİ DETAY

Mesela Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihi olan 1881 yılı 9 ve 9''un katlarıyla ilgili bir rakamdır: 18'' in içinde 2 adet 9''un toplamı, 81''in içinde ise 2 adet 9''un çarpımı vardır. Ayrıca 1+8+8+1=18 eder ki tekrar 1 +8''i toplarsak yine 9 rakamıyla karşılaşırız. 9 Eylül 1922''de Başkomutan olarak yönettiği ordular ülkeyi düşmandan temizledi ve İzmir''i kurtardı. 9 Ağustos 1928''de İstanbul Sarayburnu''nda Latin harflerinin kabulünü milletine müjdeledi.

NEBİOĞLU DA PAYLAŞTI

Öte yandan Azerbaycan İstanbul Eski Başkonsolosu İbrahim Nebioğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 9 sayısının özelliklerine dikkat çekti.

İlgili Haberler