92 yıllık golf arazisine lojman inşaatı yapıldı

92 yıllık golf arazisine lojman inşaatı yapıldı
Osmanlı Devleti döneminde kurulan İstanbul Golf Kulübü bulunduğu araziden 2012 yılında 'hastane' yapılacağı gerekçesiyle tahliye edilmişti. Şimdi 92 yıllık golf sahası olan yerde lojman olarak kullanılacağı öğrenilen binalar var.

Türkiye’nin ilk spor kulübü olan İstanbul Golf Kulübü’nün (İGK) bir asra yakın kullandığı Levent’te, Harp Akademileri Komutanlığı’na ait araziden İGK, 2012 yılında hastane yapılacağı gerekçesiyle tahliye edildi. Şimdi ise golf sahasının yerinde lojman olarak kullanılacağı öğrenilen binalar yükseliyor 

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre 1895 yılında ‘Costantinople Golf Club’ adıyla kurulan İstanbul Golf Kulübü son sahası olan Maslak’taki araziye ise 1922 yılında taşındı. Maslak’taki arazide İngiliz Sefareti’nin finansmanıyla 18 çukurlu saha ve bir kulüp binası inşa edildi. 92 yıl sorunlar yaşansa da kulüp tarafından kullanılan Harp Akademileri Komutanlığı’na bağlı 350 dönümlük arazi 2012 yılında yeniden kulübe kiralanmadı. İGK Maslak sahası; gören tüm yabancıların hayran kaldığı ve dünyada çok az bulunan konumuna rağmen 2012’de ‘Spor dışı amaçlar’ için kullanılacağı gerekçesiyle İGK ile sözleşmenin yenilenmemesi sonucu 92 yıl sonra tekrar kaybedildi.

615 lojman 20 komutan konutu

Yüzyıla yakın golfseverlere ev sahipliği yapan arazide şimdi ise beton binalar yükseliyor. 350 dönümlük yeşil alana, TOKİ tarafından üstlenilen ve ihalesi 28 Nisan 2017’de Ahes İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye verilen 615 lojman, 2 misafirhane, 20 komutan konutu ile müştemilat yapılacağı öğrenildi. İnşaat 28 Haziran 2017 başladı. 900 günde tamamlanması bekleniyor.

59eeb3d2ae7849296092468b.jpg

Atatürk de golf oynamıştı

Atatürk’ün güncel konuları yabancı büyükelçilerle İGK ziyaretlerinde görüştüğü, yakın dostu İngiltere Büyükelçisi Sir Percy Loren ile İGK’da vuruş denemeleri yaptığı da anlatılanlar arasında yer alıyor. 1965’te yakın dostu Eli Acıman’ın önerisi ile İGK’ya üye olan Rahmi Koç, o günleri anılarında “ İGK’ya 1965’de üye oldum. O zaman arazi büyüktü, gel git olmaksızın 18 delik oynanabiliniyordu. Şartları daha mütevazi idi ve kulübün ekseri üyeleri gayrimüslim dostlarımızdı. Kulüp onların kontrolündeydi. Fransızca, Türkçe’den sonra en çok kullanılan lisandı” diye anlatıyor. İGK, yerli ve yabancı birçok golfsevere 92 yıl kapısını açtı.

İnönü kullanımına izin vermemişti

1922’de İGK’nin kullanmaya başladığı Maslak’taki arazi 1923’de Cumhuriyet’in ilanı ile devlet hazinesine geçti. Aynı yıl arazi için devlet ile ilk kira sözleşmesi imzalandı. Ancak 1929’da arazinin askeriyeye tahsis edilmesi istendi. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü talebi reddetti ve “Sporun mühim bir şubesi olan golf sahası ittihaz edilmek üzre ciheti askeriyece işgalinden sarfı nazar buyurulması...” notuyla arazinin İGK tarafından kullanılmasına izin verdi.