Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

95. Yılında Çanakkale Zaferi...

Büyük Zaferin 95’inci yılını da kutladık. Çanakkale Savaşları yüz yılımızın en büyük savaşlarından birisi olarak daima anılacaktır. I. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren ve Türk insanının gücünü dünya’ya duyuran hatta, tarihçilerce kaleme alınıp bugün bile destansı hikayeleri anlatılan ve  “Çanakkale Geçilmez”  sözünü hafızalara kazıyan, tarihe not düşülmüş büyük bir destandır. Sadece bizim değil, yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından birisidir.
Türk askerinin kanıyla yazdığı ve iman gücüyle kazandığı büyük zafer ayrıca Türk milletine M. Kemal Atatürk gibi bir deha’yı da hediye etmiştir. 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale boğazında yaşanan deniz savaşları ile ardından ada’ya karadan yapılan askeri çıkarma Gelibolu yarımadasında 25 Nisan 1915 - 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasındaki kara savaşlarının bitimine dek sürmüştür. Kurtuluş savaşımızın temellerini de atan ve alt yapısını hazırlayan bu büyük destan bugün yıpratılmaya çalışılan Türk Ordusunun gücünü de tüm dünya’ya duyurmuştur.
Düşman devletlerin boğazı geçip İstanbul’u alma sevdaları yarım kalmış, 18 Mart 1915’te düşman gemileri geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. Bir dizi deniz ve kara savaşından sonra yine Çanakkale Türk’ün toprağı olarak kalmış ve geçilememiştir. Kınalı Ali’lerin Kırk pınarlı yiğitlerin, Seyit onbaşıların ve tüm Memed’lerin göğsünü siper ettiği vatan bugün emanettir bize. Başta Ulu önderimiz Atatürk olmak üzere tüm komutanları ve 254 bin Mehmetçiğimizi saygıyla andık, anıyoruz. Ruhları şad olsun. 95 yıl geçse de Kumkale, Beşike, Bolayır, Seddülbahir. Arıburnu, Kabatepe, Conkbayırı, Anafartalar tarihte hiç unutulmayacak ve unutturulmayacak cephelerdendir.
Evet Çanakkale savaşlarının 95’incisi kutlandı hem de bir çok etkinlik ve büyük bir coşkuyla.
Kutlamalar sürüyor
(Bir konser)
Anma etkinlikleri Zafer haftası sonrasında da sürüyor. Geçtiğimiz günlerde kendisini Ankara Devlet Konservatuvarı konser salonunda izlediğim, dinlediğim ünlü piyanistlerimizden Doç. Devlet Devrim Öztaş L.V.Beethoven’ın dünyaca ünlü Ayışığı ve son üç sonatını çalmış ve enfes yorumuyla dinleyici ile buluşturmuştu. Şimdi de 24 Mart 2010 Çarşamba günü Mersin Üniversitesi Çiftlikköy kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A salonunda.
Yüce Başkomutan Gazi Mustafa, Aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eşsiz anılarına ve yüce ruhlarına ithafen bir konser veriyor. Bence Mersin’li sanatseverler bu özel konseri kaçırmamalı. B. Tarcan’ın 10 Türk Piyano eseri, Ulvi Cemal Erkin’in Duyuşlar ve Zeybek havaları ve niceleri sürpriz konserde. Mutlaka dinlenmeli. Ellerine sağlık D.Devrim Aktaş... Türk’ün zaferi kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları